Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Familie Schoepen schenkt artefacten aan de UGent

Persbericht Universiteit Gent l 14-04-2015 l De collectie Etnografische Verzamelingen van de UGent is uitgebreid met een indrukwekkende schenking van de familie Bobbejaan en Josee Schoepen.

Origineel artikel: lees hier

Kachinabeeldje uit de Hopicultuur (vergrote weergave)
Deze collectie werd verworven door mevrouw Josee Schoepen, die ze in de jaren 60 in de USA aankocht van twee Duitse antropologen die de voorwerpen daar ter plaatse hadden verzameld.
De objecten hadden binnen het attractiepark Bobbejaanland een brede publieke ontsluiting; het ging vooral om hun visuele aantrekkelijkheid.

Collectie Etnografische Verzamelingen (EVUG)

De nieuwe Schoepencollectie is een aanvulling op een aantal voorwerpen uit het Denver Art Museum. In 1939 ruilde de stichter van de Etnografische Verzamelingen (EVUG) professor Frans Olbrechts, 150 Afrikaanse kunstobjecten met dit Amerikaanse museum.

Die objecten waren verzameld tijdens de Ivoorkustexpeditie in 1938 en 1939. Door deze ruil werden objecten van inheemse Amerikaanse origine toegevoegd aan de collectie van de EVUG.

Kunst als identiteitsbeleving

Voor professor Olbrechts was de keuze van voorwerpen van het Denver Art Museum vooral gericht op het materiaal en de gebruikte technieken, waarbij hij aandacht had voor de rol van de vrouw in de cultuur en in de kunstproductie.

De voorwerpen tonen een overgang van kunstproductie vanuit een ritueel georiënteerde context naar een kunstproductie die vooral gericht is op het onderlijnen van de eigen identiteit, een aspect dat nog altijd een centrale rol speelt in de culturele revival van deze inheemse Amerikaanse culturen.

Educatieve waarde

Professor Olbrechts beschouwde kunst als een cultureel geïntegreerd fenomeen. Hij streefde ernaar de collectie van de Universiteit Gent zo breed mogelijk in te zetten als laboratorium voor zijn studenten.

Vanuit educatief oogpunt zullen een aantal voorwerpen uit deze kleine collectie straks ook van belang zijn voor het toekomstige museum van de UGent, waarin de huidige collecties zullen samengaan.

Plechtige ontvangst

Op woensdag 15 april om 13u organiseert de Universiteit Gent een bijeenkomst voor de ontvangst van deze schenking, in aanwezigheid van:

 

  • prof. Anne De Paepe, rector
  • prof. Paul Van Cauwenberge, prorector
  • prof. Luc Moens, provicerector
  • prof. em.  Etienne Vermeersch, erevicerector

Contact

Dr. Pauline van der Zee
Curator EVUG
Tel.  09 264 83 26 en 09 264 83 16
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...