BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

'HUZARENSTUK VAN STEPHAN VANFLETEREN EN TOM SCHOEPEN’

Boek brengt eerbetoon aan Bobbejaan
17 mei 2011 | De Standaard | Karel Michiels | Bewaar als PDFBestel hier
Waardering redactie: (5/5)

Bobbejaan Schoepen zoals het publiek hem altijd zal herinneren: met cowboyhoed en in zijn Amerikaanse slee.BRUSSEL - Een jaar na zijn overlijden is er over Bobbejaan Schoepen een boek verschenen.
Een mooier eerbetoon heeft geen Belgische artiest ooit gekregen.

Will Ferdy, Roland, Paul Michiels, Luc Caals, Jan Desmet, Lynn Wesenbeek. Het gezelschap in de oude Saloon van Bobbejaanland op de presentatie van Bobbejaan gaf op zich al een indruk van de kleurrijke carrière van Bobbejaan. Tom Pintens, Roy Aernouts en Gregory Frateur vertolkten enkele songs van Bobbejaan, hopelijk de aanzet tot een echte tribute aan deze 'totaalartiest', zoals zijn jongste zoon en auteur van het boek Tom Schoepen zijn vader graag omschrijft. Tom heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat de artistieke erfenis van Bobbejaan alsnog de waardering heeft gekregen die ze verdient. Met een nieuw album en een overzichtsbox en nu postuum met een boek.

'Bobbejaan' is in de eerste plaats een verbluffend visueel werkstuk, getekend Stephan Vanfleteren
De teksten zijn schaars maar intens. Herinneringen aan de glorietijd van Bobbejaan, de artiest. Heerlijke anekdotes uit het leven backstage, met Jacques Brel, Django Reinhardt en Toots Thielemans. Ontroerende verhalen van Tom, die een inkijk bieden in het familiale leven van de Schoepens en zijn eigen zoektocht naar schoonheid en waarheid. Het afsluitende hoofdstuk is een serene impressie van Bobbejaans laatste levensjaren, en de hechte band die Tom intussen met zijn vader en moeder, Josée, gesmeed had.

Maar Bobbejaan is in de eerste plaats een verbluffend visueel werkstuk, getekend Stephan Vanfleteren. Dan hebben we het niet over zijn eigen schaarse foto's in het boek. De fotograaf heeft Bobbejaan pas drie jaar geleden leren kennen, maar zijn toespraak getuigde van de uitzonderlijke verbondenheid die hij sindsdien ervaart met de familie Schoepen, en in het bijzonder met Tom. Samen selecteerden ze de foto's en illustraties. Vanfleteren nam ook de lay-out voor zijn rekening. Het resultaat is een prachtig tijdsbeeld samengesteld uit familiekiekjes, foto's van kostelijk lachende mensen, krantenknipsels, contracten, platenhoezen, de originele partituur van Lichtjes van de Schelde, reclame voor Martini met Brel, beelden van pretparkattracties, en natuurlijk talloze foto's van Bobbejaan zelf, in alle cowboykostuums die hij ooit gedragen heeft, te paard of in zijn Amerikaanse slee.

En hier en daar een quote van de immer schalkse Bobbejaan. 'Sommige politici hebben van dit land een moeras gemaakt. Ik heb van een moeras een land gemaakt.' Een uitgave om te koesteren.

'Bobbejaan', Uitgeverij Kannibaal, 204 blz., 49 euro.
Luxe-editie, omkleed met paardenhuid, inclusief dvd, 10"-vinylplaat en gesigneerde print: 495 euro.


——————————————
© 2011 Corelio
Datum publicatie: 17 mei 2011
Bron: De Standaard

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...