BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

"Aangemeerd in het hiernamaals" (De Morgen)

18/05/2010

"Aangemeerd in het hiernamaals" (De Morgen)Een dag na zijn 85ste verjaardag is in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout Bobbejaan Schoepen overleden. Hij stierf gisterochtend omstreeks 11 uur aan de gevolgen van een hartstilstand. Bij het grote publiek zal zijn naam wellicht voor altijd verbonden blijven met Bobbejaanland, het pretpark dat hij begin jaren zestig samen met echtgenote Josée opende in

DOOR BART STEENHAUT / foto stephan vanfleteren

TURNHOUT l Lang daarvoor al maakte de zanger naam als de eerste Vlaamse entertainer die internationaal doorbrak. In eigen land had Bobbejaan Schoepen liefst elf nummer 1-hits, waaronder het tijdloze 'De lichtjes van de Schelde'. Een man van Boom, een boom van een man, dat was Bobbejaan Schoepen. Een veelkunner, ook.

Muzikant, acteur, komiek, kunstfluiter, fantaisist, arbeiderszoon en zakenman. Maar in de eerste plaats zal hij toch de geschiedenis ingaan als een artiest die de kunst van het entertainen tot drie cijfers na de komma beheerste en zijn publiek zowel een lach ('Café zonder bier', 'Koetje boe') als een traan ('Je me suis souvent demandé', 'Le temps des cerises') kon ontlokken.

Modest Hyppoliet Joanna Schoepen mat zichzelf in 1945 het pseudoniem Bobbejaan aan, een woord dat hij uit het Zuid-Afrikaanse volkswijsje 'Bobbejaan klim die berg' haalde en letterlijk baviaan betekent. Het geeft meteen aan dat hij zichzelf als artiest weet te relativeren, maar toch duurde het niet lang voor de zanger ook ver buiten Vlaanderen faam verwierf.

Nashville

Bobbejaan Schoepen was wellicht de eerste Europeaan die optrad in de Grand Ole Opry in Nashville, en toen hij in 1957 ook gevraagd werd om op te treden in de Ed Sullivan Show, destijds een van de drukst bekeken programma's op de Amerikaanse televisie, nam zijn populariteit nog toe.

Wie zijn biografie uitpluist, komt overigens nog meer opmerkelijke feiten tegen. Zo speelde Toots Thielemans gitaar in zijn groep en stond Bobbejaan Schoepen halverwege de jaren vijftig een week op het podium van de Brusselse Ancienne Belgique, met Jacques Brel in zijn voorprogramma. Hij deed tournees door Congo, trok naar Indonesië om er aan het front de Nederlandse strijdkrachten een hart onder de riem te steken, en had hits in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Op de koop toe zag hij - tot zijn eigen verbazing - dat artiesten als Tex Williams en Richard Anthony hits scoorden met covers van zijn nummers.

In 1958 scherpte Bobbejaan zijn zakeninstinct aan en kocht hij een grote circustent om in eigen land efficiënter op tournee te kunnen gaan. Een innoverend idee in die tijd, dat hem onafhankelijk maakte van zaaleigenaars die alsmaar meer geld vroegen en bovendien niet altijd over voldoende ruimte beschikten om de shows tot hun recht te laten komen. Drie jaar later opende Bobbejaanland de deuren. Gek genoeg was het nooit zijn ambitie om een pretpark uit te bouwen, maar na vijftien jaar vrijwel onafgebroken touren in binnen- en buitenland was de zanger toe aan een plek om zich te vestigen.

Bobbejaan kocht een drassig terrein in Lichtaart en plantte er een theaterzaal neer, waar hij tijdens het hoogseizoen meermaals per dag optrad. Hij fungeerde er ook als gastheer voor collega's als Louis Neefs, Rocco Granata, Will Tura en Leo Martin. Pas in 1975 groeide Bobbejaanland uit tot het attractiepark van vandaag, waardoor Bobbejaans eigen muzikale carrière stukje bij beetje naar het achterplan verdween. Meer dan een artiest was hij op dat moment een bedrijfsleider geworden die 400 mensen in dienst had. Niettemin bouwde Bobbejaan zijn attractiepark uit tot een succesverhaal, en toen Test Aankoop in 2004 een onderzoek uitvoerde naar de beste attractieparken van Europa haalden enkel Disneyland Parijs en Parc Asterix hetzelfde niveau.

Staande ovatie

Ondanks de successen ging het leven van de Vlaamse cowboy lang niet altijd over rozen. In de oorlog belandde hij tot twee keer toe achter de tralies, na een chirurgische ingreep verloor hij zijn legendarische fluitcapaciteiten, en in 1986 onderging hij ook nog eens een zware hartoperatie. Bovendien werd er lange tijd wat lacherig gedaan over de artistieke verdiensten van Bobbejaan Schoepen.

Daar kwam eigenlijk pas verandering in toen de rockgroep Dead Man Ray hem in 1999 rehabiliteerde door een nieuwe soundtrack in te spelen bij At the Drop of a Head, een absurdistische komische film uit 1962 waarin Schoepen de hoofdrol vertolkte. Niet alleen werd de figuur bij een nieuw, veel jonger publiek geïntroduceerd, ook in het muziekmilieu zelf werd Bobbejaan gerehabiliteerd. Toen hij in 2007 voor een volle Ancienne Belgique een Lifetime Achievement Award in ontvangst nam reageerde hij zichtbaar geëmotioneerd. Dat deed het publiek ook toen de zanger, omringd door liefhebbende collega's als Geike Arnaert, Laïs en Daan Stuyven, een liedje bracht en hij prompt op een staande ovatie werd getrakteerd.

Die avond vormde het begin van een echte comeback die twee haar geleden resulteerde in Bobbejaan, een cd die bij de zanger thuis werd opgenomen, al sukkelde hij toen al erg met zijn gezondheid en moesten de sessies regelmatig worden onderbroken. In 'Verankerd', het sluitstuk van de cd, schreef Bobbejaan ook zelf over de darmkanker die hem in zijn greep hield. Tijdens een van de laatste gesprekken die hij met deze krant voerde, noemde Bobbejaan Schoepen dat het nummer waarmee zijn afscheid aan dit leven bezegeld moest worden.

Als je oud bent

Als je ziek bent

Geen toekomst meer

Je bent verankerd

Te dragen

Te verwerken

Geen leven meer

Uitgekankerd en ontredderd

Leg ik mij weer neer

Uit 'Verankerd' (2008)

In 1975 groeide Bobbejaanland uit tot het attractiepark van vandaag, waardoor Schoepens muzikale carrière stukje bij beetje naar het achterplan verdween, maar in 2007 volgde een ware comeback

© 2010 De Persgroep Publishing
Artikel informatie

------------------------
Datum publicatie: 18 mei 2010
Bron: De Morgen
Aantal woorden: 931
Auteur: Steenhaut BartBobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...