BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

'Bobbejaan Schoepen (85) beleeft revival' (ANP)

16/05/2010

'Bobbejaan Schoepen (85) beleeft revival'LICHTAART (ANP) - De Belgische artiest Bobbejaan Schoepen, bekend van pretpark Bobbejaanland, wordt zondag 85 jaar. Ondanks zijn leeftijd is de hoogbejaarde zanger-gitarist bezig met een revival. Dit najaar komt een live-cd uit, waarop hij het nummer Lichtjes van de Schelde zingt. Dezer dagen verschijnt ook een boek met bladmuziek van dertig van zijn nummers uit de periode 1948-2008.

Schoepen schreef liedjes als 'Ik heb eerbied voor jouw grijze haren' en 'Café zonder bier'. Hij verkocht in totaal meer dan 5 miljoen platen en cd's.

De Belg trok na de Tweede Wereldoorlog door Europa en de Verenigde Staten om te zingen, te fluiten en te jodelen. Aanvankelijk voor Amerikaanse troepen, maar later voor een groot publiek. Schoepen had eens Jacques Brel in zijn voorprogramma en een jonge Toots Thielemans als gitarist in zijn band.

Songfestival

Schoepen is de enige deelnemer aan het Eurovisiesongfestival die louter fluitend een deuntje ten gehore bracht. Dat was in 1957 in het Duitse Frankfurt am Main, bij de tweede editie.

De Belg, steevast getooid met een cowboyhoed, was een van de eerste artiesten die met een eigen bus toerde. Later nam hij een eigen concerttent mee, wat leidde tot een eigen theaterzaal in Lichtaart, ten zuiden van Tilburg. Die zaal, waar ook Rudi Carrell twee jaar optrad en waarnaast hij toen woonde, gaf in 1975 de aanzet tot pretpark Bobbejaanland. Schoepen verkocht het park met zijn vele attracties in 2004, waarna hij zich met een comebackplaat weer op de muziek toelegde.

Schoepen, die als eigenlijk Modest als voornaam heeft, is veelvuldig onderscheiden en behoort volgens ingewijden tot de tweehonderd rijkste Belgen.

LinkBobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...