BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan Schoepen is Officier in de Kroonorde (Het Laatste Nieuws)

07/07/2009

Bobbejaan Schoepen mag zich voortaan Officier in de Kroonorde noemen. De 84-jarige zanger en stichter van het pretpark Bobbejaanland krijgt de onderscheiding voor zijn buitengewoon veelzijdige carrière. "Ik ben echt blij met deze erkenning", glundert Bobbejaan Schoepen vanuit zijn rolstoel.

HLN - Jef Van Nooten

Het ereteken van Officier in de Kroonorde - dat wordt verleend door de koning - is een van de grootste onderscheidingen die een artiest in België te beurt kan vallen. Het huldigt burgers die zich door hun artistieke, literaire of wetenschappelijke verdiensten hebben onderscheiden. En tot die categorie behoort de 84-jarige Bobbejaan Schoepen vast en zeker. Wie Bobbejaan niet kent van zijn levensliederen zoals 'Café zonder bier' en 'De lichtjes van de Schelde', kent hem zeker van zijn pretpark Bobbejaanland dat hij bijna vijftig jaar geleden uit de grond stampte in Lichtaart.

"In de jaren zestig brak Bobbejaan als een van de eerste Vlaamse entertainers door in het buitenland", motiveert gouverneur Cathy Berx de erkenning, voordat ze de oorkonde en de bijhorende medaille overhandigt. "Hij bouwde een internationale carrière uit en verkocht wereldwijd vijf miljoen platen. 'De Lichtjes van de Schelde' is het levenslied van elke Antwerpenaar geworden. Bovendien heeft Bobbejaan niet alleen muziek gemaakt, maar ook het pretpark uitgebouwd. Ondanks zijn succes bleef hij steeds met zijn beide voeten op de grond."

Erkenning

Een vermoeide Bobbejaan Schoepen geniet zichtbaar van de onderscheiding die hij kreeg in de Bobbejaanstudio in het gelijknamige pretpark. "Ik vind het fantastisch", glundert hij. "Ik ben echt blij met deze erkenning op late leeftijd. Mijn hele leven heb ik geprobeerd een voorbeeld te zijn voor iedereen."

De medaille krijgt wellicht een prominente plaats in de huiskamer van Bobbejaan. "Ik ga dag en nacht rondlopen met deze medaille", lacht de zanger. "Ik ga er zelfs mee slapen. 's Nachts zal ik de medaille op mijn pyjama spelden. Als ik 's avonds in bed lig, denk ik vaak terug aan mijn leven. Ik kan dan amper geloven wat ik allemaal gedaan heb. In Denemarken, Duitsland en Oostenrijk heb ik mijn grootste successen gekend. Ook op mijn pretpark ben ik trots. Vijftig jaar geleden stond hier niks, op wat gras na. Ik moet ook mijn vrouw bedanken. Zonder haar was dit allemaal niet mogelijk geweest."

Bobbejaan zit ondanks zijn leeftijd niet stil. In 2010 brengt hij een nieuwe plaat op de markt. Negen nieuwe nummers heeft hij al ingezongen. "Hij is nog vaak spontaan met muziek bezig", vertelt zoon Tom Schoepen. "Als hij een tekst schrijft, komt de artiest in hem weer naar boven."

________________________________
© 2009 De Persgroep Publishing
Publicatie: Het Laatste Nieuws
Publicatiedatum: 7 juli 2009
Auteur: Jef Van NootenBobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...