BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

"Ik wilde altijd een voorbeeld zijn" (Gazet van Antwerpen)

07/07/2009

Aan de reeks titels en wedstrijdprijzen die hij de voorbije decennia al vergaarde, kon Bobbejaan Schoepen maandag de titel van Officier in de Kroonorde toevoegen.

"Hoe dat voelt, zo'n medaille op m'n borst? Ze begint serieus zwaar te wegen", zei Bobbejaan Schoepen maandagmiddag nadat de Antwerpse provincie gouverneur Cathy Berx (CD&V) hem het ere teken had opgespeld. De inmiddels 84-jarige artiest nam de titel van Officier in de Kroon orde in ontvangst in de vertrouwde omgeving van zijn woning. Die ligt nog altijd middenin het pretpark dat qua naam onlosmakelijke aan zijn persoon verbonden blijft, ook al is het in Spaanse handen.

"Bobbejaan, je ontpopte je als een efficiënt ondernemer", sprak Cathy Berx hem toe. "Onafhankelijk van dure huurprijzen of inhalige managers stampte je je eigen pretpark uit de grond. Met je doorleefde liedjes leverde je een rijke bijdrage aan de geschiedenis van het Vlaamse lied."

Wie kent er niet Café zonder bier, Ik zien zo gere m'n duivenkot of Lichtjes van de Schelde? Daar voegde Bobbejaan vorig jaar nog een krachtige plaat met nieuwe songs aan toe. Vooral het lied Verankerd over het overwinnen van zijn kanker en het ouder worden, was daarin een straffe bijdrage.

Gekke snoet

Hoewel hij in een rolstoel zat en de aandacht van de pers hem wel wat vermoeide, bleef Bobbejaan de joviale cowboy. Een gekke snoet voor de fotograaf was niet te veel gevraagd. "Ik ben blij met de erkenning die ik nu op latere leeftijd krijg. Al van toen ik klein was, streefde ik er naar om een voorbeeld te zijn. Deze medaille weegt zwaar, maar ik ga er dag en nacht mee rondlopen", zei hij moeizaam, maar met een monkellachje.

"Er is in al die jaren veel gebeurd. Vijftig jaar geleden stond hier (op de site van Bobbejaanland, red.) nog helemaal niks. Maar als ik mijn vrouw (Josée Jongen, red.) niet had gehad, was het me allemaal nooit gelukt", zei Bobbejaan.

Het uitbrengen van zijn nieuwe album in 2008 wakkerde het artistieke vuur in hem weer aan. "Hij is vorige zomer spontaan nieuwe liedjes beginnen te schrijven", zegt zoon Tom Schoepen. "Hij heeft er meteen negen gecomponeerd, ingezongen en opgenomen. Daar komen er binnenkort nog vijf bij. De instrumenten nemen we in Nashville op, de zang wordt later verzorgd door mijn vader."

Hans OTTEN

www.bobbejaan.be


(Kaderstuk)
—————————————————————————

ll Het volgende album van Bobbejaan Schoepen als herboren artiest is gepland voor de loop van 2010. Of er na de deelname van Axelle Red, Daan en Geike Arnaert op de vorige plaat ook dit keer bekende artiesten mee doen? "Er is alvast een zwarte Amerikaanse soullegende die een Bobbejaannummer wil uitvoeren, maar ik kan de naam nog niet bekend maken", zegt Tom Schoepen.

"De link met Nashville is dat Bobbejaan er in 1953 al optrad. Hij werkte in 1957 ook samen met Elvismanager Steve Sholes. Testament of comeback? Het antwoord is natuurlijk 'beide'."

———————————————————————————

© 2009 Concentra
Publicatie: Gazet van Antwerpen / Kempen
Publicatiedatum: 7 juli 2009Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...