BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

2007 wordt het jaar van Bobbejaan Schoepen (Het Nieuwsblad)

14/02/2007

Zamu Award was nog maar het begin.

Bobbejaan Schoepen (81) maakt dit jaar een comeback. De Zamu Award voor ,,levenslange verdiensten'' die hij gisteren ontving, kon op geen beter moment vallen.

Peter Vantyghem

Wie is Bobbejaan Schoepen? Spreken we over de fluitende cowboy, over de geflipte volksmens, over de zakenman achter Bobbejaanland? Of vermoeden we in de zanger van Lichtjes van de Schelde ook een Artiest, die in die rol nooit helemaal ernstig genomen werd?

Dat is de weddenschap van Firmin Michiels en Tom Schoepen, de twee mannen achter wat de comeback van het jaar kan worden. Michiels is de ervaren man achter onder meer Daan en Axelle Red; Schoepen is de zoon die zich de jongste jaren op de cataloog heeft gestort en nu tijd te kort komt om alle plannen achter Bobbejaan 2007 uit te voeren.

Die plannen mogen er zijn. Er komt tegen de zomer een nieuwe plaat, er wordt een documentaire afgewerkt, de hele catalogus van 524 nummers is nu min of meer in kaart gebracht en dat moet enkele compilaties opleveren op het opnieuw opgerichte Bobbejaan Records. Misschien gaat Bobbejaan ook wel enkele optredens geven. Maar om dat alles mogelijk te maken, moet de figuur van Bobbejaan ,,heruitgevonden'' worden.

Niemand kent het klappen van die zweep beter dan Firmin Michiels. Hij begeleidde Dead Man Ray toen die groep in 1999 de muziek bij De Ordonnans (Café Zonder Bier) opnieuw inspeelde. Uit die ervaring groeide een plan om meer te doen met de man van Lichtjes van de Schelde en Je me suis souvent demandé. Maar toen slorpte het park nog te veel aandacht op, en werd Bobbejaan ziek. Zijn gevecht tegen kanker duurde zes jaar.

Twee jaar geleden nam Tom Schoepen weer contact op met Michiels. Zijn vader was genezen, en het idee was blijven hangen. ,,Ik voelde bij Firmin, en bij Daan Stuyven, oprechte waardering. Maar mijn vader begreep het niet. Toen ze hem vroegen om in 2005 op Saint Amour te zingen, zei hij dat ze Eddy Merckx toch ook niet vroegen om weer in de Tour de France te rijden.''

Saint-Amour

De ,,casting'' op Saint Amour was de eerste meesterzet van Michiels. Hij zocht naar een manier om Bobbejaans imago op te krikken. Saint Amour was een eerste stap, een jonge band bijeenzoeken was de tweede. Met muzikanten van Laïs, Dead Man Ray, An Pierlé en de gitarist Lars Van Bambost maakte een Johnny Cash-scenario een goede kans.

Intussen is de plaat nagenoeg klaar. Le temps des cérises is een duet met Geike Arnaert van Hooverphonic, er worden enkele clips gedraaid, wellicht worden nog een paar cameo's toegevoegd, en dan kan het album verschijnen. Michiels vergelijkt de sfeer ervan met J.J. Cale en Tom Waits. ,,Niet zo naakt als wat Rick Rubin met Cash deed, soms zelfs met violen. Maar zeker avontuurlijk, zelfs gewaagd. En Bobbejaan is goed bij stem.'' Fans zullen enkele klassiekers ontdekken, zij het in nieuwe versies. Maar de plaat bevat ook enkele onuitgegeven songs, zoals Flower of Shangai, een wijsje uit 1967 dat nu pas een tekst krijgt. In de archieven zijn ook oude fluitliedjes ontdekt, waarvan er twee opgenomen zijn met muzikanten van Arno.

Jonge geweld

Hoe ervaart de oude zanger dat jonge geweld rond zich? Hij wordt wat afgeschermd, doet voorlopig weinig of geen interviews, maar geniet even hard als de oude Cubanen van Buena Vista Social Club toen ze weer op het podium konden. ,,Ik ben geen therapeut, maar onze samenwerking lijkt hem veel punch te geven'', aldus Michiels. ,,Je voelt wel dat hij er plezier aan beleeft. Hij heeft een heel andere invalshoek, maar is wel mee.''

Een oude droom

,,Het is een oude droom om de artistieke kant van mijn vader naar voren te laten komen'', besluit Tom Schoepen. ,,Dat leek lange tijd niet te lukken. Bobbejaanland stond daartussen: de nadruk verschoof van het artistieke naar het zakelijke. Maar Bobbejaan heeft altijd die artistieke visie gehad. Hij zat altijd tussen kitsch en cult, alleen was er toen nog geen interesse voor cult. Nu wel.''

Bobbejaan Schoepen is vandaag te gast in ,,Het beste moet nog komen'' van 9 tot 10 uur op Radio 1.

© 2007 Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV

Publicatie: Het Nieuwsblad /
Publicatiedatum: 14 februari 2007
Auteur: vpb
Pagina: 63
Aantal woorden: 659

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...