BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Afscheid van Vlaams revue-monument Staf Parmentier

29/12/2001


«Ik zei hem: je sterft nog in het theater. Ik kreeg gelijk»

ANTWERPEN

Op tweede kerstdag is de Antwerpse conferencier Staf Parmentier aan een hartstilstand overleden. Tot één week voor zijn dood stond de 81-jarige komiek elke zondag en maandag op de planken in hotel Billiard Palace. Met grappige liedjes, pikante mopjes en leuke sketches voor een ouder publiek.

«Staf was een monument, voor wie we veel bewondering hadden. Een zaal aan het lachen brengen, daar leefde hij voor», zeggen zijn vroegere collega-artiesten.

Anke MICHIELS

«Ik heb hem vorige zomer nog gezegd: 'Staf, je gaat nog eens in de Billiard Palace sterven'. Spijtig genoeg heb ik gelijk gekregen», zegt Gaston Berghmans, oud-collega van Parmentier. In de jaren '50 maakten ze samen furore in zalen als de 'Ancien Belgique'. «Hij was een perfectionist. Wilde alles zelf doen. Van teksten schrijven tot regisseren. Met zijn dood zijn we een groot vakman kwijt». Ook Yvonne Verbeeck werkte vaak samen met Staf Parmentier. «Ik had een zéér grote bewondering voor Staf. Elke week slaagde hij erin een nieuw programma in elkaar te steken. Ik denk niet dat hij ooit een opvolger krijgt».


Láchen

«Humor was zijn sterkste troef. Hij was geen groot zanger, maar wel een meester in het zingen van 'plezante' Antwerpse liedjes», zegt Verbeeck. «Toen ik hem twee weken geleden nog zag, schrok ik. Hij was op korte tijd héél oud geworden. Maar ik had niet verwacht dat hij zo snel zou verdwijnen. Ik sloeg bijna van mijn benen toen ik het nieuws vernam. Ik kan het nog altijd niet geloven. Zo'n groot verlies».

In de jaren '60 kreeg Parmentier een job in Bobbejaanland. Bobbejaan Schoepen haalde hem binnen als presentator. Schoepen: «Ik heb zelf nog met hem op de planken gestaan.
Ik zeg u: de zaal lag altijd plat van 't lachen. Daar werkte hij keihard voor. Ik zou maar al te graag naar zijn begrafenis gaan. Maar ik lig in bed met een longontsteking. Mijn zoon zal in mijn plaats gaan.
Gek dat Parmentier gestorven is aan een hartinfarct. Hij lette altijd zo goed op zijn gezondheid».


Gezond

Ook Wim Toquet, tijdgenoot en collega, herinnert zich Staf als een gezonde, sportieve man. «Ik heb hem nooit ziek geweten. Hij dronk niet, rookte niet.
Hij reed nog met de fiets en ging regelmatig wandelen in het park Rivierenhof».
Toquet begon zijn artiestencarrière in dezelfde periode als Parmentier. «Maar hij was geen concurrent. Staf was een collega. Hij ging helemaal op in zijn vak. De laatste jaren zijn we elkaar uit het oog verloren. Ik ben cafébaas geworden. Staf is verder gegaan als artiest». Zo deed Parmentier met zijn eigen orkest tal van theaterzalen aan. In 1985 richtte hij zijn eigen theatertje op, samen met zijn echtgenote. Zijn shows in hotel 'Billiard Palace' op het Koningin Astridplein werden elke zondag- en maandagnamiddag nog massaal bijgewoond door een vast, ietwat ouder publiek. En dit tot één week voor zijn dood. Op woensdag 26 december stierf hij aan een hartstilstand.

Volgens zijn echtgenote liep Parmentier al een tijdje te sukkelen met een bronchitis en heeft hij niet veel afgezien. Op vijf minuten was het gedaan. Op 1 januari 2002 zou hij 82 jaar worden.

Staf Parmentier. Zijn shows in hotel 'Billiard Palace' op het Koningin Astridplein werden elke zondag- en maandagnamiddag nog massaal bijgewoond, tot één week voor zijn dood. Foto Ronny Meyers


Bobbejaan Schoepen: «Ik zeg u: met hem lag de zaal altijd plat van 't lachen. Daar werkte hij keihard voor».


Yvonne Verbeeck: «Hij was geen groot zanger, maar wel een meester van 'plezante' Antwerpse liedjes».


Gaston Berghmans: «Als perfectionist wilde hij alles zelf doen: van teksten schrijven tot regisseren».


Het Laatste Nieuws, pagina 14, 549 woorden
© Aurex NV

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...