BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Australië viert 50 jaar "Café zonder bier": Radio 2GB Sydney interviewt Bobbejaan Schoepen

31/03/2007

Radio 2GB Sydney interviewt Bobbejaan Schoepen"A Pub with No Beer" wordt in Australië gevierd voor z'n 50-jarig bestaan. In Europa kreeg de country-parodie rond 1960 grote bekendheid in verschillende cover-versies van Bobbejaan Schoepen. De oorspronkelijk muziek is geschreven door Gordon Parsons (1926-1990), op tekst van Dan Sheahan, een onbekende dichter die de tekst al in 1943 schreef.
Parsons haalde voor de melodie inspiratie bij Stephen Foster's "Beautiful Dreamer". Maar het is de Australische country zanger Slim Dusty (1927-2003) die het nummer in 1957 voor het eerst uitbracht op de b-zijde van een single en er onverwacht de eerste Australische gouden hit mee scoorde. Het nummer werd er de best verkopende plaat in die tijd. Het was ook het eerste Australische nummer dat de Amerikaanse hitlijsten bereikte.
Het lied gaat overigens terug op een echt café in Australië, maar er heerst controverse om welke plaats het eigenlijk gaat. Af en toe laait de discussie weer op over de precieze locatie van de pub. "A Pub With No Beer" is inmiddels ook uitgegroeid tot een "Australian Anthem".

In Australië vindt men het opmerkelijk dat de song ook in Europa zo'n grote hit geworden is: "We got a lot of feedback from the interview with people surprised that it was recorded in another language and became so popular overseas.", reageert Jason Ford van 2GB Sydney.
Bobbejaan Schoepen hoorde het nummer voor het eerst in 1958. Hij verbleef toen in Engeland waar hij een optreden gaf op een gala van de Britse Queen Mum. Schoepen besliste toen op advies van zijn plaatselijke manager Jack Heath Nederlandse, Duitse en Engelse cover-versies van de song te maken. Hij stond in 1960 met een eigen versie ,,Ich steh an der Bar" dertig weken in de charts in Duitsland. In Oostenrijk werd het een nummer-een-hit. De Vlaamse versie ,,Café zonder bier” ( (tekst: Et Lams = Louis Baret)) dateert uit 1959 en werd dat jaar nummer één in de hitparade. Later groeide het uit tot een evergreen.

In die periode bracht Benny Barnes van Beaumont (Texas) een veramerikaniseerde versie: "Bar With No Beer", in plaats van "Pub With No Beer". Het lied werd in 1960 een regionale hit via de Hall-Way label.
Op advies van Johnny Cash, die het nummer eerder uitvoerde, werd het gelijkaardige "Bar with No Beer" in 1985 uitgebracht door Tom. T. Hall (album: "Song in a Seashell").

Het lied is ook de Nederlandse titel van de film 'At the Drop of a Head' uit 1962, met in de hoofdrol Bobbejaan Schoepen. De cultband band Dead Man Ray (Daan/en ex-dEUS Rudy Trouvé) coverde het nummer en gingen in 1999 met de gelijknamige film op toernee door België en Nederland.
Zaterdag wordt Bobbejaan Schoepen voor deze gelegenheid telefonisch geïnterviewd door 2Gb in Sydney.

Tom schoepen


Lijst van uitvoerders/coverversies

Anne Kirkpatrick & Slim Dusty, Bobbejaan Schoepen (1959/1960), Johnny Cash, Bluey Francis, Errol Gray, Foster & Allen, Gordon Parsons, The Irish Rovers, Johnny Greenwood, John Williamson, Nokturnl, Richard Clayderman, Rodney Vincent, The Singing Kettles, Stewart Peters and The Ten Tenors. Johnny Ashcroft, The Pogues, Danny O'Flaherty, Patsy Watchorn, The Clancy Brothers, Merv Allen & The Jimmy Johnston Showband and Wilson Cole, Rolf Harris (Engeland, 1963), Hamish Imlach (Engeland, 1995), The Dubliners (1967), Adge Cutler & The Wurzels (UK, 1968), Midnight Oil (Australië, 1998), Dead Man Ray (België, 2001).

Meer info
http://www.slimdusty.com.au/#pubturns50
http://www.abc.net.au/tropic/stories/s1666387.htm
http://www.poparchives.com.au/feature.php?id=545
http://nl.wikipedia.org/wiki/Café_zonder_bier

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...