BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bij de dood van Kees Brug: «Waar hij kwam werd gelachen»

13/07/2001


Bij de dood van Kees Brug: «Waar hij kwam werd gelachen»

ANTWERPEN - Eén van Vlaanderens populaire all-round artiesten, Kees Brug , is gisteren in alle intimiteit gecremeerd. Brug overleed vorig weekend, na een slepende ziekte. Hij werd 78. Meer dan veertig jaar stond hij op honderden podia over heel Vlaanderen. «Kees trok altijd volle zalen. In de jaren '60 en '70, vormde hij samen met de Antwerpse lilliputter Lowieke Staal het meest komische duo ooit. Ja, Kees wist hoe hij zijn publiek moest bespelen. Waar hij kwam werd gelachen», zegt vriend en collega-artiest Staf Parmentier.

Kees Brug zijn echte naam was Gaston Verbruggen begon zijn carrière in volle oorlogstijd, samen met Bobbejaan Schoepen. Met hun liedjes en sketches vermaakten ze Belgische arbeiders in Duitsland. Na de oorlog scheidden zich hun wegen. Bobbejaans succes groeide. Kees Brug bleef in zijn schaduw.

«Kees zwierf rond met zijn orkest en zangeresje, van dorp naar dorp, van bonte avond naar bonte avond. Kees was misschien niet zo bekend als Bobbejaan, maar zeker zo geliefd», vertelt Staf Parmentier.

De Salamanders

«Ik heb hem pas goed leren kennen in de jaren '60 en '70 ten tijde van De Salamanders. Dat waren vijf grote zalen verspreid over Vlaanderen. We traden telkens één maand op, en trokken dan naar de volgende Salamander. En voor elke show vochten verdekke 800 mensen voor een plaatsje. Tot op de dansvloer zaten ze met hun stoeltjes. Ik weet nog hoe populair het duo Lowieke Staal-Kees Brug was. Lilliputter Lowieke met de eeuwige dikke sigaar, die doodleuk drie minuten in een valies kroop terwijl Kees allerlei zotte dingen uithaalde. Gieren en huilen van het lachen bij die twee.»

Blankenberge

Na de sluiting van De Salamanders trok Brug naar Blankenberge. Tien jaar lang verzorgde hij samen met komiek Ray Monti en zangeres Wendy (zijn vrouw) shows in Het Witte Paard. De uitbater, Willy Smets, herinnert zich Brug als een harde werker. «Nooit sloeg hij één dag over, zelfs niet tijdens de zomermaanden, wanneer hij hier elke dag een optreden had.»

In 1987 gaf Brug zijn laatste show in Het Witte Paard. Smets: «Een aantal jaren later werd hij ziek. Darmkanker, net zoals Bobbejaan Schoepen. Kees heeft het niet gehaald. Vlaanderen is één van zijn creatiefste geesten kwijt.»


---------
Publicatie: Het Laatste Nieuws / De Nieuwe Gazet
Publicatiedatum: 13 juli 2001
Auteur: Joey BROWN

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...