BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

"BobbeDaan" en de lichtjes van de Schelde

26/01/2007

BRUSSEL Vandaag brengt Daan in Zo is er maar één het nummer 'De lichtjes van de Schelde' van zijn grote held Bobbejaan Schoepen. Schoepen is vereerd. 'Daan is een groot element, hé.'

Door Sarah Theerlynck

Vorige week nog gaf Bobbejaan Schoepen een opgemerkt optreden in de Cinema Plaza in Duffel. "Ik wilde mijn goede vriend Jan De Smet (de peter van de cinema, ST) helpen bij zijn monumentenstrijd", zegt de zanger. "Daan was er ook." "Hij stond met tranen in de ogen te kijken hoe mijn vader met mondharmonica 'De lichtjes van de Schelde' bracht", zegt zoon Tom.

Het is geen toeval dus dat Daan net dat nummer uitkoos voor Zo is er maar één. "Hij heeft het al eens gespeeld op de Eregalerij van Radio 2", zegt Schoepen. "Ik was toen ziek. Daan heeft me toen heel goed vervangen. Waarom ik toen precies hem heb gevraagd? Hij is een groot element, hé. En op muzikaal gebied kan hij heel veel. Hij is ook al acht jaar een goede vriend. Het leeftijdsverschil speelt geen enkele rol. En hij maakt misschien andere muziek, maar tegelijk is die niet zo anders. Je hoort bijvoorbeeld vaak countryinvloeden bij Daan. We hebben elkaar leren kennen toen hij en Rudy Trouvé nieuwe muziek maakten bij At the Drop of a Head, een oude film waarin ik meespeelde."

"Daan is een oprecht bewonderaar van mijn vader", zegt Tom. "Enkele jaren geleden zei hij in een interview: 'Ik ben de ajuin nog niet tegengekomen die me even hard doet blèten als 'De lichtjes van de Schelde'.' Wij noemen hem hier thuis al 'BobbeDaan'."

'De lichtjes van de Schelde' neemt het vanavond op tegen 'Brussel' van Johan Verminnen en gebracht door Will Tura, 'Mijn vlakke land' van Jacques Brel en gebracht door Jo Lemaire, 'Het land van Maas en Waal' van Boudewijn de Groot en gebracht door Xandee en 'Druk in Leuven' van Noordkaap en gebracht door Nailpin. La Sakhra zal een nummer naar de keuze van de Eénkijker zingen. Wordt het 'Annelies uit Sas van Gent' van Louis Neefs, 'Terug naar de kust' van Maggie MacNeal of 'Brussel' van Liesbeth List?

Terwijl Daan hulde brengt aan zijn held, is de held bezig aan een nieuwe cd. Op zijn 81ste. "Het gaat niet altijd even goed met mij", zegt Schoepen. "Ik heb darmkanker gehad en ben nog steeds herstellende. Maar ik heb al mijn verstand nog en dus kan ik nog muziek maken. In april komt er een nieuwe cd aan. Daar staat ook een duet met Daan op. Het is een liedje dat zowel bij hem als bij mij heel goed past. Er zullen oude nummers opstaan, die ik nog had liggen en verbeterd heb, en nieuw werk."


Programma: "Zo is er maar één"
Zender: Eén, 20.40 uur

© De Morgen
26-1-2007

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...