BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

PERSBERICHT (update 28/4) - Op 19 mei 2008 brengt Bobbejaan Schoepen (83), featuring Geike Arnaert (Hooverphonic), Daan, en Axelle Red een nieuw album uit. 

Het idee voor dit muzikale avontuur ontstond bij muziekproducer Firmin Michiels, toen de cultband Dead Man Ray in 1999 ging toeren met "At the Drop of a Head" (alias De Ordonnans), een absurdistische Belgische film uit 1961 waarin Bobbejaan Schoepen de hoofdrol speelde. Maar het noodlot sloeg echter toe: Schoepen zou de komende jaren de strijd aanbinden tegen kanker en het idee werd opgeborgen. Pas na de verkoop van zijn levenswerk Bobbejaanland in 2004 waren er weer mogelijkheden.

Vijfendertig jaar geen album uitbrengen is in het geval van Bobbejaan Schoepen niet zo verwonderlijk. De zanger heeft er met vijf miljoen verkochte platen een gevulde internationale carrière op zitten. Begin jaren ‘60 werd hij het jarenlange toeren beu en zocht hij stilaan een vaste stek. Die plek werd “Bobbejaanland”. De eerste vijftien jaar draaide het domein puur rond show en entertainment maar het evolueerde stilaan naar een attractiepark. De routine sloeg toe waardoor de muzikale carrière van Schoepen langzaam op de achtergrond kwam. Zoals hij zelf zegt: “Het was werken, werken en nog eens werken om de zaak rendabel te houden. Zestien uur per dag, zeven dagen op zeven. We hadden vierhonderd mensen in dienst die elke maand betaald moesten worden”.

Recent is er weer ruimte voor dategene waarmee alles begon: de muziek. De opdracht voor het huidige project was aartsmoeilijk en tegelijk eenvoudig: uitgaan van de authenticiteit van Bobbejaan Schoepen, een artiest met veel eigen identiteit en levensverhaal, maar ook de sfeer en de geest van het moment vastleggen. Alles speelde zich af in een persoonlijke levenssfeer. De ruimte was de woonkamer, het familiale huis waarrond Bobbejaanland organisch gegroeid is en waar de stichters overigens nog steeds wonen.

Vijf topmuzikanten hebben samen met Bob het fundament gelegd voor het album dat simpelweg onder de noemer "Bobbejaan" valt, zonder voorbereiding en zonder repetities en met partituren die hen op het moment zelf werden voorgelegd. Geike, Axelle en Daan zijn even binnengesprongen en gaven een eigen tintje aan de sessies. Kort daarna, in de zelfde ruimte, werden ook nog violen opgenomen, met prachtige arrangementen van Cedric Murrath.

De songs van dit album werden minutieus uitgekozen: een aantal oude hits, en daarnaast meer obscuur en onuitgegeven nieuw materiaal. Iedereen stond op scherp. Bob gaf aanwijzingen en de band bouwde aan de klank. Veel van de opnames zijn “first takes", met respect voor zijn glorieperiode waarin alles rechtstreeks werd opgenomen. De emotie, de intensiteit en de spanning is duidelijk hoorbaar.
Het resultaat: een gedurfd en confronterend, maar eerlijk album. Voor sommigen misschien zelfs onverteerbaar eerlijk. Want Schoepen is de leeftijd van de nachtegaal al lang voorbij en getekend door de ziekte die hij overwon.

De “banden” werden overgevlogen naar de Verenigde Staten en vervolgens gemixed en gemasterd in de legendarische South Beach Studio’s in Miami. Daan heeft er een prachtige hoes voor ontworpen, Bob's vrouw Josée was de “soul en inspiratie” van het project, en Tom Schoepen een drijvende kracht die samen met zijn vader de grenzen heeft afgetast van wat allemaal mogelijk is. 
En Bobbejaan, die heeft zijn boots weer aangetrokken en zijn gitaar gestemd... U bent verwittigd!

The band
Bobbejaan Schoepen : Vocals, acoustic guitar, harmonica & whistling
Sjang Coenen : Bass
Karel De Backer : Drums
Fritz Sundermann : Guitar and additional recordings
Lars Van Bambost : Guitar
Dominique Vantomme : Piano & synth
Josée Schoepen: Soul & Inspiration

Guest vocals
Geike Arnaert : Vocals on “Le temps des cerises”
Axelle Red : Vocals on “Je me suis souvent demandé”
Daan Stuyven : Vocals on “Flower of Shanghai”
Nathalie Delcroix : Backing vocals

Additional musicians
Elko Blijweert : Guitar
Laurent Blondiau : Trumpet
Steven de Bruyn : Harmonica
Geoffrey Burton : Guitar
Cedric Murath: conducting and string arrangements


-----------------

Produced by Dominique Vantomme — A&R and Production: Firmin Michiels — Executive producer & Recording and production of Bob’s vocals. Tom Schoepen — Mixed and mastered at South Beach Studio Miami by Firmin Michiels and Patrice Cramer, assisted by Pim Ganzeboom.
Label: Bobbejaan Records

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...