BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan: de laatste nieuwe plaat van Bobbejaan Schoepen (83) (HUMO)

13/05/2008


Bobbejaan Schoepen (photo Stephan Vanfleteren)
'Ik voel me als Eddy Merckx die weer de Tour de France rijdt'
Op 16 mei wordt Bobbejaan drieëntachtig, en een dag later ligt er een nieuwe cd van hem in de winkel. Begin deze eeuw overwon hij kanker; de voorbije jaren kreeg hij twee hersenbloedingen en brak hij zes ribben, en hij is pas een week terug uit het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor ouderdomskwalen.


In 2005 sprak Humo met Bobbejaan Schoepen. Boven het stuk stond in blokletters: 'Het laatste interview'. We zijn drie jaar verder, op 16 mei wordt Bobbejaan drieëntachtig, en een dag later ligt er een nieuwe cd van hem in de winkel. Begin deze eeuw overwon hij kanker; de voorbije jaren kreeg hij twee hersenbloedingen en brak hij zes ribben, en hij is pas een week terug uit het ziekenhuis, waar hij behandeld werd voor ouderdomskwalen. Maar toch ontvangt hij ons in Bobbejaanland, samen met zijn zoon Tom en zijn vrouw Josée. Sommige cowboys zijn taaier dan andere.

De cd, simpelweg 'Bobbejaan' genoemd, heeft alles om de artiest Bobbejaan Schoepen in ere te herstellen. Ze werd opgenomen in de studio bij hem thuis, met uitstekend volk als Lars Van Bambost, Karel De Backer, Sjang Coenen, Fritz Sunderman en Geoffrey Burton, en met gastvocalen van Geike Arnaert, Axelle Red en Daan Stuyven. Het idee om Bobbejaan weer te laten zingen kwam van de Belgische Sam Philips: platenbaas Firmin Michiels. Zoon Tom Schoepen nam de logistieke rompslomp voor zijn rekening, Dominique Vantomme deed de productie en de steun, ziel en catering kwam van Bobbejaans vrouw Josée. Vandaag serveert ze cake.

Tom Schoepen «De release is perfect getimed: zestig jaar na zijn allereerste plaat. In maart, april 1948 heeft mijn vader tijdens het proces van Neurenberg de Amerikaanse troepen vermaakt. Later dat jaar verscheen zijn eerste plaat, 'De jodelende fluiter', begeleid door Django Reinhardt nota bene.»

HUMO En nu neemt hij weer een plaat op met het kruim van de Belgische muzikanten.

Tom «En uiteindelijk nog relatief snel. De opnames zijn een paar keer uitgesteld vanwege medische perikelen. Vorig jaar is hij dan nog twee keer gevallen: vier gebroken ribben en een longontsteking erbovenop.»

Bobbejaan Schoepen «Zes.»

Tom «Wablief pa?»

Bobbejaan «Zes gebroken ribben.»

Tom «Juist, zes.»

Bobbejaan «Er zit te weinig zout in mijn bloed, te weinig natrium. Daardoor heb ik last van evenwichtsstoornissen. Gisteren, ik slenter door de woonkamer en ineens: bám tegen de grond, als een patattenzak.»

Tom «Vandaag is hij erg moe, maar hij heeft ook dagen dat hij behoorlijk fit is. Een paar weken geleden hebben we hier de clip voor 'Le temps des cerises' opgenomen met Geike, en dat ging heel goed. We hebben toen nog met de auto door het park gereden.»

HUMO De plaat is hier in deze ruimte opgenomen, vlak naast de woonkamer?

Tom «Zo konden we opnemen wanneer pa zich goed voelde: hij hoefde maar de vijf meter van de woonkamer naar hier te stappen en we konden beginnen. Pa doorgaans in zijn badjas. Typisch (lacht)

HUMO Was het van meet af aan duidelijk welke gasten er zouden meedoen?

Tom «Nee, 't is allemaal erg spontaan gegaan. Axelle Red is er bijvoorbeeld pas in december bijgekomen, toen de opnames eigenlijk al achter de rug waren.»
Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...