BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan en Esterella sterven nooit

13/11/2000


KNOKKE - Bobbejaan Schoepen en La Esterella blijven eeuwig leven, zoveel is zeker. Zij kregen namelijk een ereplaats in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam voor een leven vol muziek. Zij zorgden in het Casino van Knokke ook voor de ontroerendste momenten. Tijdens de show zongen artiesten van nu de genomineerde nummers van toen, en ze deden dat met veel brio.

In Amerika is de Hall of Fame overbekend. Ieder jaar krijgen in die Hall liedjes en artiesten het etiket 'eeuwigheid'. Vandaar dat Radio 2 het plan opvatte om te starten met de Eregalerij voor het populaire lied in Vlaanderen. Er werden tijdens het zondagmiddagprogramma Sjoebidoe 25 liedjes genomineerd.

Jo De Poorter en Vanessa Vanhove presenteerden, maar laatstgenoemde deed meer dan dat. Ze zong de pannen van het dak. Vooral haar interpretatie van Goeie morgen morgen, dat ze samen met Luc Steeno bracht, was indrukwekkend. Vanessa zou zich in de toekomst nog meer muzikaal moeten uiten, want ze kan het.

Een eerste staande ovatie was er voor Bobbejaan Schoepen, die ondanks zijn ziekte van het verre Lichtaart was gekomen om zijn trofee in ontvangst te nemen. "Hij heeft het populaire lied in Vlaanderen hitkracht gegeven", aldus het juryrapport. "Hij heeft altijd uitgepakt met pretentieloze liedjes, gegrepen uit het Vlaamse leven zoals het is."

Bart Herman bracht een hommage aan Bobbejaan met 'k Zie zo gere mijn duivenkot en Café zonder bier, waarvan Bobbejaan er in Duitsland alleen al 250.000 verkocht. "Ik heb al een jaar niet meer gezongen", kloeg 'den Bob'. Maar toch kweelde hij uit volle borst mee. En je zag dat het hem deugd deed aan het hart.

Amerika

"Dat ik dit nog mag meemaken", riep La Esterella (81) uit toen ze hoorde dat haar volledige carrière werd bekroond. En toen het over de Hall of Fame ging: "Ik heb ooit een aanbod gekregen om naar Amerika te gaan, maar toen werd mijn man ziek en heb ik besloten om te stoppen met zingen." Na die woorden kwamen misschien wel de mooiste beelden van de avond op het publiek af: Vanessa Chinitor en Esther die mekaar vastnamen en samen Voor een kusje van jou en O Lievevrouwetoren zongen. Zelfs heel jonge mensen, die nog nooit van die bejaarde dame uit Antwerpen hadden gehoord, konden een traan niet onderdrukken.

Niet alleen de carrières van artiesten werden bekroond, maar ook aparte liedjes. Marina van Rocco Granata kon uiteraard niet ontbreken in de Eregalerij. "Oorspronkelijk was niemand geïnteresseerd in dit liedje, maar het kan verkeren", lacht Rocco. Een tweede grote winnaar was Toots Thielemans. Bluesette is iedere dag wel ergens te horen. En tot slot is er één man, die bijna altijd bij de winnaars is. Deze trofee had hij nog niet, omdat de Eregalerij nog niet bestond. Maar dat is meteen rechtgezet: Eenzaam zonder jou van Will Tura en tekstschrijfster Ké Riema staat vanaf nu in de Eregalerij.


Gazet van Antwerpen

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...