BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan Schoepen: 'Bobbejaan' (recensie: entertainment.be)

18/05/2008

Bobbejaan Schoepen: 'Bobbejaan'
"Indrukwekkend vooropgeschoven vaarwel"

http://www.entertainment.be/nl/muziek/recensies/cd/article.html?Article_ID=3369

Onze score:
Beoordeling: ****/* (4/5)
Floorfiller: 2/10
Candle Light: 8/10

Het is een trend: de rehabilitatie en restauratie van geblutste oude meubelen, waarvan we dachten dat ze naar het containerpark moesten. Johnny Cash is en blijft het beste voorbeeld, en hoe gemakkelijk het ook is, je kan niet anders dan dit nieuwe album van Bobbejaan qua sound en sfeer, integriteit en authenticiteit vergelijken met de 'American Recordings' van Johnny Cash.

Bobbejaan is 83 en brengt nu na 35 jaar (!) een nieuw album uit, met de steun van een aantal straffe muzikanten, alles bij hem thuis ingespeeld, zonder veel repetities of partituren. De ondersteunende stemmen zijn van Geike Arnaert (Hooverphonic), Axelle Red, Nathalie Delcroix (Laïs) en Daan, zijn leerling-tovenaar, onze eigen - zij het nog jonge - Johnny Cash.

Daan was het die negen jaar geleden Bobbejaan uit de vergeetput haalde met een tournee rond de cultfilm 'At The Drop Of A Head' uit 1962, waarin Bobbejaan toen speelde. En vorig jaar maakte hij voor 'Zo is er maar één' een adembenemende versie van 'De lichtjes van de Schelde'.

Dat verstikkend mooie liedje, dronken van weemoed, staat ook op dit album, omdat het wonderlijk past in de serene atmosfeer die over deze plaat hangt. De trieste mondharmonica belichaamt ijzingwekkend de eenzaamheid van de matroos, ver van huis, ver van de lichtjes.

Maar er is méér ontroering. 'Le temps des cérises', met Geike, is één en al kiekenvel bij de kriekentijd, 'Flower of Shangai', met Daan, neemt je mee naar een louche rokerige nachtclub, en het sacrale levenslied 'La Novia' - het 'Ave Maria' zeg maar - naar de rouwkapel. De vocale ondersteuning hier is van Nathalie Delcroix. Vocale steun die altijd ondergeschikt is aan de stem van de oude meester, alsof zijn begeleiders hem even in de arm nemen zodat hij niet zou struikelen. Want je hoort dat hij moeite heeft met articuleren. 'Bobbejaan' verhult niks, en is een pronkstuk van waarachtigheid.


I'm so lonesome I could laugh : 25 country quotes Maar behalve ontroering is er ook ruimte voor uitbundige hillbilly, 'In de schaduw van de mijn' en 'Monsieur le Vagabond', en toch ook even voor 'de fluiter' Bobbejaan in het speelse 'On a carousel'.

De ultieme krop in de keel bezorgt Bobbejaan je helemaal op het eind met de coda 'Verankerd', een vooropgeschoven vaarwel met trots opgeheven hoofd. Indrukwekkend.

Hier hoort niks anders meer te staan dan: Respect.

-------------------------------
Label/verdeler: Bobbejaan Records/PIAS
Speelduur: 40'00"
Producer: Dominique Vantomme
www.bobbejaanschoepen.be

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...