BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland
Bobbejaan Schoepen

Bobbejaan Schoepen krijgt ereteken van Officier in de Kroonorde

02-07-2009PERSBERICHT 2 juli 2009 - Op maandag 6 juli 2009 reikt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx het ereteken van Officier in de Kroonorde uit aan zanger en artiest Bobbejaan Schoepen. Op voordracht van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd en Sport en de Eerste minister, krijgt Schoepen deze onderscheiding voor zijn buitengewoon veelzijdige carrière. De prijsuitreiking vindt plaats in de Bobbejaanstudio van het gelijknamige themapark.

Op 84-jarige leeftijd krijgt Bobbejaan Schoepen, die we vooral kennen van evergreens als “Café zonder bier”, “Eerbied voor jouw grijze haren” en “De lichtjes van de Schelde”, het ereteken voor zijn ganse oeuvre. Na zijn ZAMU Lifetime Achievement Award van 2007, een award in de Amerikaanse Whistlers Hall of Fame in 2008, en recent ook het ereburgerschap van de gemeente Boom, verleent de koning hem dus één van de grootste onderscheidingen die een artiest in België te beurt kan vallen. De Kroonorde werd ingesteld bij Decreet van 15 oktober 1897 en huldigt burgers die zich door hun artistieke, literaire of wetenschappelijke verdiensten hebben onderscheiden.

Schoepens’ carrière begon in 1944 toen hij zijn allereerste auditie deed voor de radio in Brussel. Voor die tijd trad hij al regelmatig op in zijn geboortestreek. Eind jaren ‘40 brak Bobbejaan door als één van de eerste Vlaamse entertainers in het buitenland. Hij bouwde een internationale carrière uit en verkocht wereldwijd 5 miljoen platen, waaronder de eerste Europese countryproducties. Schoepen zorgde in 1949 ook voor de muzikale ondersteuning van de Nederlandse strijdkrachten in Indonesië, wat hem de Oorkonde voor moed en zelfopoffering opleverde.

Zijn repertoire kenmerkt zich door een geslaagde combinatie van verschillende muziekgenres: kleinkunst, country en volkse chansons, waarmee hij een erg breed publiek bereikte. Na enkele uitstapjes in de filmwereld vestigt hij zich rond 1960 definitief in België. Daar opent hij samen met zijn vrouw het bekende themapark Bobbejaanland, een voormalig moeras dat zij samen uitbouwden tot een van de grotere parken in Europa.

Vorig jaar nog verraste hij Belgische muziekpers en publiek met de lancering van het nieuwe album “Bobbejaan” (PIAS). Samen met enkele gastvocalisten zoals Daan, Axelle Red en Geike Arnaert, herneemt hij op deze plaat een aantal evergreens, maar bevat het ook nieuw muziekmateriaal.

Praktische info
maandag 6 juli 2009, 15 uur stipt met aansluitend een kleine receptie
locatie: Bobbejaanstudio, Lichtaart

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...