BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan Schoepen vindt stem terug op eerste album in 35 jaar (GvA)

10/05/2008

De bekendste cowboy van Vlaanderen heeft zijn stem teruggevonden. Op zijn eerste album in 35 jaar pikt Bobbejaan Schoepen de draad op die hij los had gelaten om zich over Bobbejaanland te ontfermen. Met aan zijn zijde Axelle Red, Daan en Geike Arnaert wordt de zanger die zakenman werd, weer zanger.

Het zijn woelige jaren geweest voor Bobbejaan Schoepen. In 1999 al brachten Daan Stuyven en Rudy Trouvé met cultgroep Dead Man Ray een ode in een Benelux-tournee rond de oude Bobbejaan-film At the drop of a head. Toen al droomde muziekproducent Firmin Michiels van een nieuw Bobbejaan-album.

De diagnose van darmkanker (in 2000) en onderhandelingen over de verkoop van het themapark gooiden roet in het eten. Na de verkoop in 2004 kreeg de muziek wél weer een plaats. De Vlaamse cowboy was te zien op het festival Saint-Amour, zoon Tom belde Firmin Michiels om het oude plan nieuw leven in te pompen.

In Bobbejaanland tonen Michiels en Tom Schoepen de thuisstudio waar het meeste werk gebeurde tijdens een handvol opnamedagen. Het Bobbejaan-archief met rijen mappen en elpees vind je hier ook. In de hall daarbuiten: lange rijen stetsons en cowboyboots.Zingen in badjas

"Bob is nooit bang geweest om hieraan te beginnen", zegt Michiels. "Alleen was er soms de vraag of hij het fysiek zou aankunnen. Maar het is mooi geweest: zaten we hier iets voor te bereiden, kwam hij uit de slaapkamer, in zijn badjas, en begon hij te zingen. Hij maakte meteen ook aan de muzikanten duidelijk hoe het moest."

"Hadden wij hem niet overgehaald, dan had hij dit niet gedaan", geeft Tom toe. "Maar ik ken mijn vader en ik zie wanneer een nee een verdoken ja is. Zegt hij: "Je vraagt toch ook niet aan Eddy Merckx om vandaag nog eens een etappe van de Tour te rijden?" Maar dan schraapt hij zijn keel, en dan weet je dat we wat later in de studio zitten. En als hij bezig is, moet het altijd beter." Dat zegt echtgenote Josée ook vaak over Bobbejaan: "Eens artiest, altijd artiest".Niet weg van huis

Bobbejaan zelf laat zich de aandacht gedoseerd welgevallen. Eén interview per dag is genoeg en echtgenote Josée of zoon Tom zijn dan aanwezig, vaak om zijn antwoorden aan te vullen. "Excuseer dat ik zo moeilijk praat", fluistert de man die we in de woonkamer treffen met een deken op zijn schoot. Bobbejaan is moe. Na een eerder interview heeft hij vannacht geen oog dichtgedaan...

Of hij al lang wist dat er ooit nog wel een plaat zou komen? "Dit is Tom zijn initiatief", zegt hij. "Maar ik wou niet van huis weg. Dus hebben we dat hier thuis in de studio gedaan. Het was soms moeilijk. Naar een studio in Brussel, dat gaat niet meer." Josée verklaart: "Hij heeft sommige opnames gemaakt tussen ziekenhuisbezoeken door. Die darmkanker is weg, maar daarna waren er allerlei kwalen. Nu heeft hij een oogontsteking, en is er een gebrek aan natrium, waar hij elke dag voor wordt gecontroleerd."

Bobbejaan komt tussen: "Naar de maan gaan, dat kunnen ze. Maar mij genezen niet." Toch hielden de moeilijkheden het album niet tegen. "Tom kan me altijd motiveren", zegt Bobbejaan. "Hij vond altijd weer oude opnames die ik vergeten was." Maar de plaat bevat ook klassiekers als Lichtjes van de Schelde én songs die hij in volle pretparkperiode schreef, zegt Josée. "Maar hij legde die weg, want er was nooit tijd."God de Vader op reis

Schoepens stem is op het album breekbaar, soms wankel. Het draagt bij aan een donkere sfeer die ook in de teksten doorklinkt. Vaak toont de zanger niet veel geloof in zijn medemens, en zoekt hij houvast in zijn gezin: vijf kinderen, vijf kleinkinderen. Hij schudt het hoofd. "Zie hoe mensen ruzie maken, zoals tussen Walen en Vlamingen. We maken ons belachelijk. Of erger: hoe mensen elkaar zonder reden doodschieten. Daar gaat Ik geloof over. Dat is een oud liedje. Mijn vader werd heel kwaad toen ik schreef: 'Ik geloof dat God de Vader weer op reis is'."

Het schrijnendst is afsluiter Verankerd: een reflectie op de dood. Zoon Tom schreef de tekst rond enkele zinnetjes van zijn vader. Het laatste zinnetje van de plaat, 'En nergens leg ik me bij neer', is van Bobbejaan zelf. "Dat liedje was moeilijk", zegt Bobbejaan. "Ik moest altijd schreien. Dat is een zware tekst. Zoals ook Een koude wind waait, over de soldatengraven in Ieper. Mijn vader heeft daar nog gestreden. "

Elders heeft hij het over het té snelle leven en bezingt hij de vrijheid van een zwerver. "Ja, het is soms te veel geweest. Alles ging maar door, ook in het park. Op de duur moet je zoveel doen dat niks nog lukt. Ik ben daar ingelopen."

Toch is hij tevreden met de gedoseerde stress die zoon Tom hem nu heeft opgelegd. "Ik ben blij dat Tom me geduwd heeft. Hij had gelijk. Het was ook tof om met al die jonge mensen te werken. Goeie artiesten. Zoals Geike. Met haar heb ik een clip gemaakt voor Le temps des cerises. Direct uit het ziekenhuis in een oldtimer gestapt. En ik heb nog een plaat klaar. Een meer frivole." Waarna hij deze cd vastpakt, en zegt: "Schoon, he. En de teksten zitten erbij. Die vind ik nog het belangrijkste". De twinkel in zijn ogen is er een van trots.Familiebedrijfje

Een mooier verjaardagscadeau - op 16 mei wordt Bobbejaan

83 - bestaat niet voor deze familieman. Tom: "Weet je dat we einde 2006 Bobbejaan Records hebben heropgericht? Allemaal met mensen uit de familie. Na Bobbejaanland weer een familiebedrijf, ja, zij het een kleintje. Deze plaat heeft onze familie nog dichter bij elkaar gebracht."

Stef VANWOENSEL

------------------
© 2008 Concentra
Publicatie: Gazet van Antwerpen / KempenMechelenWaaslandMetropool
Publicatiedatum:
10 mei 2008

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...