BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan - Tom Schoepen

17 mei 2011 | De Boekenkast

Op 17 mei 2010 overleed Bobbejaan Schoepen, de oervader van de Vlaamse entertainers. Op 17 mei 2011 publiceert zijn zoon Tom het ultieme Bobbejaanboek.Een werk dat zowel de gezinsmens, de artiest als de stichter en bezieler van Bobbejaanland beschrijft. Er is zoveel Bobbejaan dat iedereen zijn eigen facet kan kiezen binnen een gamma van ongezien beeldmateriaal dat uit een gigantisch archief afkomstig is en soms 60 jaar lang het daglicht niet zag. BOBBEJAAN leest dan ook als een onthullend prozaïsch werk en geeft een overzicht van het leven van een totaalartiest en volbloed entertainer.

Het werk is geen droge opsomming van biografische feiten uit het leven van Bobbejaan, maar geschreven vanuit het persoonlijke vertelperspectief van zoon Tom.

Het idee voor dit werk ontstond vanuit een samenwerking tussen Tom Schoepen en fotograaf Stephan Vanfleteren. De opdracht was aartsmoeilijk en eenvoudig tegelijk: de authenticiteit van Bobbejaan Schoepen weergeven en zijn levenswerk vastleggen binnen het jaar na de eerste verjaardag van zijn heengaan. De totstandkoming ging gepaard met het koortsachtig digitaliseren en inventariseren van het gigantische familiepatrimonium. Dit proces, dat in normale omstandigheden naar schatting tien jaar tijd vergt, werd afgelopen winter in een stroomversnelling gebracht in functie van dit boek.
Teamwork, tegen de stroom in van een rouwproces dat nog volop aan de gang is.

Dit ultieme Bobbejaanboek bevat dan ook slechts een selectie uit een uniek archief. Voor BOBBEJAAN werden 2750 foto’s, 1200 brieven en artikels, 15 affiches, 180 partituren en 250 lp’s en singles ingescand en geïnventariseerd. Het Bobbejaanarchief bevat tienduizenden documenten.


De biografische feiten werden voor deze publicatie verfijnd en vervolledigd op basis van het archiefmateriaal en de gesprekken die Tom Schoepen tussen 2005 en 2010 met zijn ouders voerde.  
Bobbejaan was veel mens en vele soorten artiest. Inventariseren was dan ook een proces van keuzes maken en moeilijke knopen doorhakken.  

“Bobbejaan Schoepen is een vakman die zijn jazzy country-gitaarspel, zijn diepe engelachtige stem en zijn geflipte volkshumor tot een handelsmerk en later tot een pretpark wist om te zetten”. Het citaat maakt duidelijk dat er geen zogenaamde ‘grootste verwezenlijking’ van deze artistieke en zakelijke duizendpoot bestaat. Noch in Bobbejaanland, noch in de muziek. Het ene succesverhaal ging over in het andere.  

De ruimte waarin dit boek voornamelijk tot stand kwam was de ouderlijke woonst in Lichtaart waarrond Bobbejaanland organisch is gegroeid en waar de stichter tot aan zijn overlijden woonde. Alles speelde zich af in een persoonlijke levenssfeer. Het resultaat: een ontwapenend mooi, maar tegelijk ook confronterend en eerlijk boek. De emotie, de intensiteit en de spanning is duidelijk voelbaar in de laatste hoofdstukken van zijn leven.

De allerlaatste woorden die Tom uitsprak tegenover zijn vader waren: “Papa, we zijn fier om wat je hebt bereikt.” Hij knikte instemmend. We was een heel breed meervoud, bewust. We betekende de familie, zo betrokken en verwend in hun graag zien. We was ook het publiek dat zijn kunst met bewondering, applaus en eerbied bedacht. We, dat waren zo veel mensen bijeen. We proberen hem uit te leggen, mee te delen, te vatten. De artiest, maar ook de man en de vader. Het zal evenwel altijd bij proberen blijven.

Op zondag 16 mei 2010 was het zijn laatste verjaardag. We hebben rustig gevierd in familiale kring, een grote heliumballon aan zijn ziekenbed opgehangen. Kinderen druppelden binnen en gingen weer weg. ’s Avonds kwam zijn vrouw Josee terug en bleef ze langer. Ook Tom bleef tot het einde van de dag. Toen werd hij ineens donkerder, pessimistisch. Josee zei: “Bob, je bent zo viesgezind vandaag. Dat ben je anders nooit. Wij zijn van thuis uit toch mensen die de bladzijde omkeren.” Hij antwoordde, heel traagjes: “Ik heb geen bladzijde meer om te keren.” Josee suste, legde, zoals ze al jaren deed, een vochtig washandje op zijn voorhoofd. Liefdevol, zonder al te veel woorden.                                                                         

Een dag later heeft hij de laatste bladzijde uit zijn rijk gevulde levensboek definitief omgedraaid. Vandaag, 17 mei 2011, brengen we dit intense moment en het fascinerende leven van Bobbejaan opnieuw onder de aandacht met een ongezien boek: BOBBEJAAN, door zijn jongste zoon opgedragen aan zijn moeder.


ISBN 978 90 8162 376 6 - Halflinnen band - 204 blz. - Prijs: € 49,00  - Uitgeverij Kannibaal in samenwerking met Bobbejaan Records.

Er is ook een luxe-versie in beperkte oplage gemaakt en deze is individueel genummerd. Het boek is met huid omkleed, afkomstig van paarden die gecertificeerd humaan werden gekweekt en behandeld. Tevens bevat deze editie een 10-inch vinylplaat met een aantal onuitgegeven nummers van Bobbejaan, een dvd van zijn uitvaartplechtigheid en een gesigneerde print van Stephan Vanfleteren. Dit alles werd verpakt in een foedraal. Prijs: € 495,00.

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...