BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaan wordt Spaans (Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg)

11/05/2004

De bedienden van Bobbejaanland vernamen maandag dat het pretpark is overgenomen. Ze maakten kennis met de nieuwe bazen, maar stelden verbaasd vast dat ook mevrouw Schoepen maandag nog aan de kassa zat. Maandagavond zat de hele familie Schoepen op een "belangrijke" vergadering. Bobbejaanland is al drie weken de zetel van een nieuw vennootschap met Spaanse aandeelhouders.


Personeel van Bobbejaanland blijft in het ongewisse over verkoop van pretpark

LICHTAART - Verhalen dat Bobbejaanland te koop zou staan, circuleerden al diverse jaren en werden vaak ook door leden van de familie Schoepen gevoed. In 1999 onderhandelde de familie volgens zoon Jacky Schoepen al met twee of drie buitenlandse groepen. De prijs voor het familiebedrijf lag toen rond de 70 miljoen euro.

Six Flags

Een van die kandidaat-kopers was het Amerikaanse Premier Parks, dat we nu als Six Flags kennen. De familie Schoepen zou de deal bijna hebben afgerond, maar enkele dagen later ontkende ze met klem dat ze het park zou verkopen. In 2001 waren er verkennende gesprekken met een Belgische investeerdersgroep. In die constructie zou de familie Schoepen wel aandeelhouder blijven. Ook die piste werd redelijk snel verlaten.

Een jaar geleden liet de Franse pretparkengroep Grévin & Cie weten dat ze een park in België wilde. De groep met onder andere het Parc Astérix in Parijs had haar oog op Bobbejaanland laten vallen, want parken met een loyale bezoekersgroep en een eigen geschiedenis passen perfect in de bedrijfsvisie van Grévin.

Of er ooit ernstige gesprekken zijn geweest met de familie Schoepen, is niet duidelijk. Feit is wel dat de meningsverschillen over de toekomst van het park tussen vader Bob en zoon Jacky Schoepen niet langer binnenskamers bleven. In november trok Jacky met veel kabaal uit het park, waarna de rest van de familie Schoepen in een lezersbrief afstand nam van zijn ideeën: "Zolang de stichters actief wensen te blijven, is het niet meer dan logisch dat er collectief beslissingen worden genomen."

Reunidos

Sinds 16 april is Bobbejaanland de maatschappelijke zetel van Pretparken Management BVBA, dat de exploitatie van het pretpark overneemt. Dit bedrijf is in handen van twee vennootschappen naar Spaans recht. Gestion de Parques de Ocio is de investeringsmaatschappij die hoofdaandeelhouder is van de tweede vennootschap, Parques Reunidos. Gestion de Parques de Ocio, in het Nederlands te vertalen als Pretparken Management, is op zijn beurt sinds enkele maanden nagenoeg volledig in handen van de Amerikaanse investeringsholding Advent International Corp uit Boston. Deze holding wil een rol spelen in de nog sterk versnipperde Europese pretparkenmarkt. Advent investeert in pretparken, omdat de toerisme-industrie nog groeit en in Europa nog een grote groeimarge heeft. Volgens de berekeningen van Advent trekken de Europese pretparken voorlopig nog maar een derde van het aantal bezoekers in vergelijkbare Amerikaanse parken.

Parques Reunidos is Spaans markleider in de wereld van de thema- en dierenparken. De groep bezit onder andere een zoo-aquarium in Madrid, het omvangrijke zeeaquarium Oceanografico in Valencia en de Selwoparken aan de Costa del Sol. In Portugal nam de groep vorig jaar nog de grootste restaurantketen van het land over. Het heeft één pretpark: het Parque de Attracciones Madrid.

Moeras

Bobbejaan Schoepen kocht in 1959 dertig hectare moeras op de grens van Lichtaart en Olen. Hij bouwde er een podiumzaal en legde twee kilometer strand aan rond een vijver. Later kwamen rond het water ook speeltuigen. In 1975 kwamen de eerste echte pretparkattracties naar Bobbejaanland. Vorig jaar kondigde Jacky Schoepen nog investeringen ter waarde van 11,5 miljoen euro in het park aan, waarvan een deel al is uitgevoerd.

Familiebedrijven verdwijnen

Bobbejaanland was het laatste grote attractiepark in België dat nog een familiebedrijf was. De Belgische pretparkenmarkt werd de voorbije jaren grondig vertimmerd.

In 1998 kocht Premier Parks (nu Six Flags) de Walibi-groep van stichter Eddy Meeus en kreeg zo Walibi in Waver en Bellewaerde in Ieper in handen. Six Flags verkocht deze pretparken onlangs aan het Britse Palamon Capital Partners.

In 1999 kocht Studio 100 Melipark van de familie Floorizoone en maakte er met succes het Plopsaland van.

In de loop van 2002 kwam het verlieslatende Boudewijnpark uit Brugge in Spaanse handen. Het werd verkocht aan Aspro Ocio, dat een concurrent is van de Spaanse groep die nu Bobbejaanland zou hebben verworven. Het is opvallend dat de pretparkensector in heel Europa stilaan in de handen van grote buitenlandse investeerders komt.

Guy VAN NIEUWENHUYSEN & Bart TIMPERMAN
Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg ©
11 mei 2004

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...