BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Bobbejaanland toch verkocht (De Standaard)

12/05/2004

Laatste familiaal park in buitenlandse handen

LICHTAART Het was emotioneel een moeilijke beslissing, maar de familie Schoepen heeft toch beslist om het familiebedrijf Bobbejaanland te verkopen. De nieuwe eigenaar is het Spaanse Parques Reunidos. Er zijn afspraken om de eigenheid te behouden. Ook blijven enkele Schoepens betrokken bij het pretpark.Van onze medewerkster

Hilde Pauwels

HIER zal niets veranderen, alles blijft zoals het is. Wie uiteindelijk de eigenaar is, maakt weinig verschil'', zegt Bobbejaan Schoepen (78). Vorige week werd de verkoop van Bobbejaanland bezegeld. De nieuwe eigenaar is de groep Parques Reunidos, de belangrijkste speler op de Spaanse markt van pret- en dierenparken. De hoofdaandeelhouder van de Spaanse groep is Gestion de Parques de Ocio, dat op zijn beurt grotendeels in handen is van de Amerikaanse holding Advent International Corp. De Spaanse eigenaar wil van Bobbejaanland het grootste park in de Benelux maken en wijst erop dat het park zeer succesvol en goed bekend is.

Het personeel werd begin deze week geïnformeerd, voor hen verandert er niets. In het hoogseizoen zijn er ongeveer vierhonderd werknemers aan de slag in Bobbejaanland. Intussen is wel een nieuwe financiële directeur aangeworven.

Er werden afspraken gemaakt om het karakter van het familiepark te behouden. Zo blijft de naam Bobbejaanland behouden. De ouderlijke woning staat in het domein, de familie Schoepen kan daar blijven wonen. Twee kinderen, Peggy en Jacky Schoepen, blijven aan de slag in het pretpark, evenals wellicht de oudste zoon Robbert.

Bobbejaanland is het levenswerk van Bobbejaan Schoepen en zijn echtgenote Josephina Jongen (72). Ook haar één jaar jongere zus, Louise Jongen, werkte al die jaren mee in het familiebedrijf. Hoewel Bobbejaan Schoepen de stichter en sleutelfiguur van het bedrijf is, was de inbreng van beide vrouwen niet te onderschatten. Met de verkoop verdwijnt in ons land het laatste familiebedrijf in de sector van de pretparken, waar schaalvergroting de jongste jaren een constante is.

De familie Schoepen rolde eerder toevallig in de branche van pretparken. Bobbejaan Schoepen is een klassiek geschoold gitarist. Zijn echtgenote volgde een opleiding tot operazangeres en studeerde aan het conservatorium in Brussel. Ze werkte als fotomodel om haar studies te betalen. Het echtpaar ontmoette elkaar in de Folies Bergères. Bobbejaan Schoepen, die als artiest vaak op tournee was in de jaren veertig en vijftig, wou een vaste stek en kocht in 1959 een domein in Lichtaart. Daar trok hij een theater met 1.200 plaatsen op, waar hij met succes talloze shows gaf, samen met zijn echtgenote. Schoepen liet op het moerassig domein ook een strand van 2,2 kilometer lengte aanleggen.

In 1976 kocht de familie Schoepen de eerste grote attracties aan en ging het domein meer en meer de richting uit van een amusementspark. Aanvankelijk was het opgebouwd rond het thema cowboys, maar de familie liet dat later weer varen. Toen themaparken in opmars waren, werden de cowboys weer in ere hersteld.

Om de concurrentiepositie te behouden, investeerde de familie geregeld in topattracties. Dit jaar kwamen er een Typhoon, Sledge Hammer en Junior Coaster bij, goed voor een investering van 12 miljoen/euro.

De familie Schoepen was nauw betrokken bij het bedrijf, dat hun levenswerk was. Al jaren geleden doken er geruchten op over een mogelijke verkoop, maar vooral om emotionele redenen was het heel moeilijk om de knoop door te hakken. Ook nu gingen er veel twijfels aan vooraf, en was de beslissing naar verluidt heel moeilijk.

,,Meteen liggen ook de menselijke aspecten van een familiebedrijf bloot. Er waren weliswaar soms meningsverschillen tussen de stichters van het bedrijf en de kinderen. Maar dat ging vooral over organisatorische aspecten. Het was niet echt een generatieconflict. Want over belangrijke aankopen, zoals de attracties en de koers van het park, was er wel een relatieve eensgezindheid. De familieperikelen werden vaak overdreven. Vergeet ook niet dat in een familiebedrijf de formaliteit soms ver te zoeken is, precies omdat je elkaar heel goed kent'', zegt Tom Schoepen, de jongste zoon van de vijf kinderen, die zelf een eigen bedrijf heeft in Gent.

,,Wat wel meespeelde bij de verkoop, is het besef van een zwaar economisch risico. Er was onzekerheid over de opvolging van het bedrijf en dat had de waarde van Bobbejaanland naar beneden kunnen halen.''

,,Het idee groeide dat we beter het zekere voor het onzekere namen. Bovendien zou er misschien niet snel meer een goed aanbod komen.''

De Standaard 12-05-2004

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...