BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

De erfenis van Bobbejaan Schoepen (De Standaard)

15/02/2007

Modest ,,Bobbejaan'' Schoepen, afkomstig van Boom, is een van de grote pioniers van de Belgische popmuziek.

Peter Vantyghem


Hij was de eerste die internationaal weerklank kreeg. In de jaren '40 en '50 bracht hij de countrymuziek naar de Lage Landen, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Hij staat ook bekend voor zijn virtuoze fluittalent. Kortom, de man was een ,,totaalentertainer'', een volkszanger, een nieuwlichter, dat alles gekruid met een flinke dosis humor.

Zijn ster scheen vooral in de jaren '50 en '60. Schoepen debuteerde nog voor Elvis Presley. Hij liet de Vlaamse luisteraars nieuwe muziek horen en incarneerde het optimisme dat na de oorlog opkwam. Hij verkocht vijf miljoen platen, soms met de hulp van anderen.

,,Je me suis souvent demandé'' was een hit voor Richard Anthony in Frankrijk. Het lied leverde Schoepen in 1965 in Parijs een artistieke onderscheiding op.

Tom Schoepen heeft jaren gewerkt om het oeuvre van zijn vader in kaart te brengen. Hij komt uit op 524 nummers die bij Sabam werden neergelegd. Daaronder 263 Nederlandstalige, 45 Duitstalige, 14 Engelstalige, 27 Franstalige en zowaar 5 Zweedse. Interessant is dat er nog 113 nummers neergelegd zijn, zonder dat duidelijk is welke dat zijn en wat er van geworden is. De zoektocht belooft veel: zo werd onlangs een duet met Rudi Carrell uit 1974 gevonden.

,,Ik wil vooral zijn veelzijdigheid benadrukken'', zegt Schoepen. ,,Hij had zoveel kanten, maar de erfenis is een grote boel. In Duitsland hielden ze bijvoorbeeld enkel van hem als parodist. Café zonder bier' stond dertig weken aan de top daar! En veel van zijn liedjes waren als single gemaakt, waardoor zijn albums gewoon verzamelingen daarvan waren. We willen eens echte thematische albums van hem samenstellen.'' (vpb)


2007 Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV

Publicatie: De Standaard /
Publicatiedatum: 14 februari 2007
Auteur: Peter Vantyghem

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...