BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

De jodelende cowboy

08/09/2006

Toon Horsten vlooit boeken uit die de krant niet haalden of uit ons collectief geheugen zijn verdwenen, op zoek naar wijsheden die ons beter maken. Meestal vindt hij iets anders. Deze week zoekt hij in Yodel-Ay-Ee-Oooo' van Bart Plantenga uit 2004.
Citaat uit zijn artikel: "Ook de Lage Landen bij de zee blijken een belangwekkende bijdrage aan het genre geleverd te hebben.


Vaak in de omgeving van de legendarische producer van het levenslied Johnny Hoes. Maar ook in andere kringen werd flink gejodeld. Plantenga overziet het hele gamma aan gejodel in het Nederlands, en stuit daarbij onder meer op Vlaamse sterren als Kitty Prins en Bob Vrieling, bij vriend en vijand bekend van onsterfelijke klassiekers als ,,Prikkebeen'', ,,Het Jodelmanneke'' en ,,De jodelende cowboy''. Ook Bobbejaan Schoepen ontbreekt niet op het appel, want de Kempenzoon bracht het al jodelend tot in de Grand Old Opry - het pantheon van de Nashville Country - tot op het Eurovisiesongfestival en tot in de legendarische Ed Sullivan Show op de Amerikaanse televisie (in dezelfde aflevering als Elvis Presley, overigens). Plantenga: ,,Hij is wellicht de enige jodelaar ter wereld - naast Dolly Parton (die hij, toevalligerwijs, tot zijn vriendenkring mag rekenen) - die een pretpark heeft dat zijn naam draagt."

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...