BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

De Jodelende Fluiter kan gaan rentenieren (De Standaard)

15/05/2004

In de kijker

Modest Schoepen werd op 16 mei 1925 geboren in een smidse in Boom. Als jonge knaap al moest hij de handen uit de mouwen steken, want zijn vader had nierproblemen. Maar algauw stak zijn talent de kop op: hij kon fluiten, jodelen en zingen als de besten. Vanaf zijn twaalfde trad hij met zijn zus op in cafés, en achteraf gingen ze met de hoed rond.

Toen hij het Zuid-Afrikaanse kinderliedje ,,Bobbejaan, klim die berg'' hoorde, had hij zijn artiestennaam gevonden. Met een paard en circustent reisde hij door het hele Vlaamse land. Toen hij voor een nokvolle Ancienne Belgique in een liedje zong dat hij geen Schweinefleisch lustte, gooiden de nazi's hem drie maanden lang in de gevangenis. ,,Ze zetten me op water en brood, maar erg was dat niet. Ik kreeg er zo al nauwelijks een hap door mijn keel'', vertelt hij.

,,De Jodelende Fluiter'' werd zijn eerste hit, net na de oorlogsjaren. Tijdens het proces van Nuremberg werd hem gevraagd de Amerikaanse en Canadese soldaten te vermaken, waardoor zijn cowboy-imago nog werd aangescherpt. Dat imago heeft de rest van zijn professionele carrière bepaald.

Met volkse en authentieke liedjes als ,,Zie ik de lichtjes van de Schelde'' en ,,Ik heb eerbied voor je grijze haren'' behoorde Bobbejaan Schoepen algauw tot de populairste artiesten van Vlaanderen. Hij trad op in Frankrijk, Indonesië, IJsland, Denemarken en het toenmalige Belgisch-Congo. Hij deelde een opnamestudio met Elvis Presley en zong voor de Britse Queen Mum. In eigen land liet hij Jacques Brel in zijn voorprogramma spelen.

Bobbejaan volgde een opleiding als klassiek gitarist. Hij schreef de teksten en muziek van zijn liedjes vaak zelf, maar soms boekte hij succes met evergreens. ,,In 1957 nam ik deel aan het Eurosongfestival'', vertelt hij. ,,Ik eindigde als zevende.''

Toen hij het rondreizen beu was, kocht Bobbejaan Schoepen in 1959 een groot en moerassig terrein in Lichtaart. De fans zouden wel naar hem toe komen, dacht hij. Een beslissing die misschien een risico inhield, maar het grote publiek vond probleemloos de weg naar de showroom met 1.200 zitjes.

,,De vroegste herinnering aan mijn vader is dat we met hem op het podium stonden om te zingen'', zegt de andere zoon, Jacky Schoepen (40). ,,Als ik mijn vader moet typeren, dan is het als een groot artiest. Met ook wat egocentrische trekjes.''

Bobbejaan Schoepen herstelde van darmkanker en van een zware hartoperatie. De ziektes hebben de man wel enigszins getekend, maar zijn vinnige vechtlust bleef onverminderd.

Het leven van Bobbejaan Schoepen zit vol kleine verhaaltjes. Zo kocht hij het paard van Zorro uit de oude televisiereeksen, maar het paard trapte op een blootliggende elektriciteitskabel en overleed. ,,Daar heb ik acht dagen lang om gehuild'', zegt Bobbejaan Schoepen. Hij deed zijn vroegere buurman, een bankier, de naam Parisbas aan de hand. ,,Uit erkentelijkheid werden we overladen met boeken en kunstwerken, zoals enkele werken van Masereel'', zegt Josée Jongen, sinds 1961 de echtgenote van Bobbejaan Schoepen.

In het midden van de jaren zeventig evolueerde Bobbejaanland in de richting van een attractiepark. Het bleek vrij snel een rendabel bedrijf te zijn. Niet alleen Bobbejaan Schoepen, ook Josée Schoepen en haar zus, Louise, gaven blijk van een goede neus voor zaken. De bijdrage van de twee dames aan de groei van Bobbejaanland is onmiskenbaar. Het 'triumviraat' was dan wel een beetje matriarchaal gekleurd, het bedrijf wordt wel met een sterke vaderlijke hand geleid. Er moest hard worden gewerkt.

,,Al heel jong werkten alle kinderen mee, bijvoorbeeld in de afwaskeuken, op de parking, bij attracties, enzovoort'', zegt Jacky Schoepen. ,,Ook dat typeert mijn vader. Hij had niet veel tijd voor ons. Naar de film of uit eten gaan gebeurde zelden. Ik heb er levendige herinneringen aan, precies omdat het zulke schaarse momenten zijn. Zo weet ik nog dat ik hoogst ongenietbaar was tijdens een filmbezoek. Mijn vader zette me daarna onder een ijskoude douche.''

Het ouderlijk huis staat in het domein, alle kinderen groeiden op tussen de attracties. De oudste zoon, Bob (42), werkt nog steeds deeltijds in Bobbejaanland, dochter Myriam (41) werkt er sporadisch, met een tijdelijk contract. Peggy (36) en Jacky werken voltijds in het familiebedrijf. De jongste zoon, Tom, studeerde moraalfilosofie in Gent en sloeg daarna een andere richting in.

Af en toe was het hommeles in de familie Schoepen, ook al omdat het om een verzameling sterke karakters gaat, die turbulentie niet uit de weg gaan. ,,Het is soms moeilijk om met mijn vader een visie te ontwikkelen. Hij kan nogal wispelturig zijn'', zegt Jacky Schoepen, die uiterlijk alvast als twee druppels water op zijn vader lijkt. De scherpe kantjes van de familiale meningsverschillen werden in de media vaak gretig uitvergroot. Maar intussen zijn ook tussen Jacky en Bobbejaan Schoepen de plooien weer gladgestreken.

Met de verkoop van het park aan het Spaanse Parques Reunidos is een nieuwe stap gezet. ,,Verkoop, welke verkoop?'' grapt Bobbejaan Schoepen. Maar de knoop is doorgehakt, na vele jaren van twijfel en onderhandelingen met kandidaat-overnemers. Het recente gehakketak tussen vader en zoon had daar niks mee te maken, zo luidt het. Jacky Schoepen blijft betrokken bij de dagelijkse leiding van het bedrijf.

,,Op een zachte manier zullen we aan mijn vader uitleggen dat zijn invloed minder zal zijn'', vertelt hij. ,,Mijn moeder hoeft niet meer aan de kassa te zitten, maar ze doet het nog steeds. Ze kan het nog niet missen. Maar stukje bij beetje zal ook zij ermee ophouden. Ik kijk de kat uit de boom. De verkoop van het park biedt meer zekerheid, en dat is goed. Het geld interesseert me niet. Ik heb heel sterk het gevoel dat er iets weg is, en daar heb ik het moeilijk mee. Als ik me daar niet boven kan zetten, denk ik dat ik er mee stop.''

Hilde Pauwels
De Standaard, © 15-05-2004

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...