BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

De wereld volgens Dumas

16/03/2006

De wereld volgens Dumas

Ze zijn zijn bezig met een documentaire over Bobbejaan Schoepen, hebben hun eigen kledinglijn, spelen muziek, maken kostuums voor theater- en filmproducties, zijn zot van Europese iconen als Jacques Brel, Edith Piaf, Andreas Baader en Ulrike Meinhof. Ze, dat zijn Le Monde Dumas, een trio uit Turnhout dat uitgeweken is naar Gent waar ze donderdag hun 'hoofdkwartier' openen.

Hans DE RUYCK

Turnhouts creatief trio opent hoofdkwartier in Gent

Mogen wij u voorstellen: Igor de Kok, Marie Daelemans en Philip van de Gehuchte. Samen vormen ze Le Monde Dumas. "We zien onszelf als een creative factory. Ieder doet zijn eigen ding, maar we hebben we dezelfde smaak", vertelt 'ideeënman' Igor de Kok, die in Turnhout lange tijd het bekende Theatercafé openhield.

"Wat ons bindt, is een savoir- vivre. We archiveren oude Belgische en Europese iconen en brengen die op een eigentijdse manier weer naar buiten. Zo krijgen ze iets tijdloos. We hebben ons bijvoorbeeld laten inspireren door een fotoboek over de Baader-Meinhofgroep. De sfeer van die tijd weerspiegelt zich in onze kledinglijn."

"Idem voor onze muziek. Als Dumas maken we muziek die teruggrijpt naar de kermissfeer van vroeger, carrouseldeuntjes, orgelmuziek. We zijn bijvoorbeeld wild van het geluid van Decap-orgels, ontworpen door een familie uit Herentals. Dat vertalen we naar vandaag door er breaks en beats onder te steken. Vandaar ook onze fascinatie voor Bobbejaan Schoepen. Met hem is de Vlaamse variété begonnen. Op vraag van de familie draaien we nu een documentaire over hem, waarin we vooral de figuur van de artiest Bobbejaan Schoepen benadrukken."


Couture coquette

De kledingcollectie bestaat uit twee delen, legt Igor uit. "Je hebt de lijn Interpreté par Dumas. Dat zijn tweedehands kleren die we op rommelmarkten of in failliete winkels in de Ardennen (!) hebben gevonden en waaraan we een eigen accent hebben toegevoegd. Of we hebben ze zo gelaten omdat ze passen in onze wereld."

"Daarnaast zijn er onze eigen ontwerpen. Op het eerste zicht lijken dat heel klassieke kostuums of mantelpakken. Maar we werken met sweaterstof zodat je het heel comfortabele gevoel hebt dat je een trainingspak aanhebt. We spreken zelf van couture coquette, chique streetwear zeg maar."

Le Monde Dumas, de naam is een verwijzing naar de schrijver van De drie musketiers en naar de Marie Thumas-blikken (nog zo'n stijl-icoon uit de Belgische geschiedenis), is al bezig sinds 1998 en kan een mooie staat van dienst voorleggen. "We ontwierpen bijvoorbeeld de kostuums voor de film Ellektra van Rudolph Mestdagh met Axelle Red en Matthias Schoenaerts. Met Ianka Fleerackers en theatergroep Het Gevolg hebben we ook al veel samengewerkt. Als Mascotte, ons bastaardkindje waarmee we elektropunkrock maken, hebben we remixes gedaan voor Daan en Vive La Fête."

Tijd dus voor een vaste stek en wel in Gent. "We hadden gewoon zin in Gent. Een fijne stad, het historische centrum straalt rust uit, je kunt alles te voet doen, een bloeiende cultuurscène. Philip woont hier al, wij volgen straks."

"We noemen het ons hoofdkwartier omdat het meer is dan een winkel. Je vindt er onze kleren en muziek. Maar we hebben er ook ons bureau, waar theater- en filmmensen langs kunnen komen om kostuums, muziek en beeld op maat te laten maken."


Le Monde Dumas, Geldmunt 24, open van donderdag tot zaterdag tussen 12 en 17u of op afspraak.

www.lemondedumas.be


Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...