BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Dead Man Ray eert Bobbejaan Schoepen

27/11/1998

Concertreeks bij Vlaamse filmklassieker 'De ordonnans (Café zonder bier)'

BRUSSEL.
DE MORGEN

De Belgische rockgroep Dead Man Ray, die eerder dit jaar indruk maakte met de debuut-cd Berchem, komt in januari met een verrassend nieuw project op de proppen. Het beeld zal daarin een centrale rol spelen. De groep plant namelijk een concertreeks bij de Vlaamse filmklassieker De ordonnans (Café zonder bier) uit 1962, waarin niemand minder dan Bobbejaan Schoepen de hoofdrol speelt. Van deze komedie, naar een scenario van regisseur Charles Frank en Trevor Peacock, kwam destijds ook een Engelstalige versie in de omloop, onder de titel At the Drop of a Head. En het is de laatstgenoemde waar Dead Man Ray binnenkort live mee aan de slag gaat.

"Ik vond die film bijwijlen geniaal", zegt zanger, gitarist en toetsenspeler Daan Stuyven. "De bedoeling was dat het een luchtige, populaire speelfilm zou worden, maar toch zitten er verscheidene lagen in. Hij doet me zelfs een beetje aan het werk van The Marx Brothers denken. At the Drop of a Head heeft iets van een stripverhaal, maar is tegelijk bijzonder lyrisch. En zo mogelijk nog fantastischer zijn de dialogen: die zitten vol typisch Engelse uitdrukkingen, maar worden in de mond gelegd van Vlaamse acteurs en actrices als Nand Buyl, Dries Wieme, Denise De Weerdt en Yvonne Lex. Je hoort dus de raarste accenten door elkaar: echt surrealistisch.

"Natuurlijk rammelt het scenario af en toe en begint het tempo soms behoorlijk te slabakken. Maar als groep zullen we die dode momenten met plezier invullen. Het feit dat de film stilistisch nogal inconsequent is, maakt hem precies interessant. En oer-Belgisch. Verwacht dus veeleer een hommage dan een pastiche.

"Waarom Bobbejaan Schoepen? Wel, zowel Rudy Trouvé als ik is erg begaan met onze Vlaamse roots. We zijn bijvoorbeeld grote Louis Neefs-fans. En Bobbejaan is zowat het Vlaamse equivalent van Johnny Cash. In de loop der jaren heeft hij zichzelf, door zijn pretpark en zo, tot een karikatuur gereduceerd, maar eigenlijk is hij een bedreven vakman. Een groot countrykenner ook. Hij kent heel bizarre akkoorden: als gitarist speelt hij Rudy en mij in een oogwenk onder tafel.

"Bobbejaan Schoepen is een vreemde vogel. We hebben drie à vier uur met hem gepraat en dat was heel gezellig. Hij is helemaal niet achterdochtig, koesterde niet de minste argwaan jegens ons. Integendeel: hij heeft ons met advies overladen, allerlei handige tips over hoe we de muziek het best zouden aanpakken. Let op: Schoepen is geen Eddy Wally, hoor. Dat is een heel ander kaliber. Weet je, over twintig jaar zijn die figuren allemaal verdwenen. Je kunt hen dus maar beter eer bewijzen terwijl ze nog leven. De beste raad die we van Bobbejaan hebben gekregen? 'Je moet een liedje schrijven dat je een pensioen garandeert', zei hij. En aangezien hij de auteur is van 'Ik heb eerbied voor jouw grijze haren', weet hij waarover hij praat."

In de film trekt Bobbejaan Schoepen, in cowboypak en met zijn gitaar onder de arm, naar de grote stad op zoek naar rijkdom en roem. "Dat vind ik er nu net zo leuk aan", vertelt Stuyven. "At the Drop of a Head parodieert een boel dingen die vandaag nog altijd actueel zijn. De artiest die moet gaan leuren met zijn muziek, zijn ziel moet verkopen in ruil voor een contract. Waar hebben we dat nog meer gehoord?"

In navolging van Zita Swoon, die de stomme film Sunrise van F.W. Murnau op het podium van een imaginaire soundtrack voorzag, zal Dead Man Ray in het voorjaar van 1999 iets soortgelijks doen met de Engelse versie van De ordonnans. "Eigenlijk zijn we drie verschillende dingen van plan", legt Stuyven uit. "We zullen de bestaande soundtrack gedeeltelijk overnemen en aandikken of tegenspreken. Soms beperken we ons tot wat elementaire bruitage of een spel met de dialogen. En op andere momenten zullen we compleet ons eigen ding doen, nieuwe nummers schrijven." Dat zou volgend jaar moeten uitmonden in een nieuwe plaat van Dead Man Ray. (DS)


Dead Man Ray is met At the Drop of a Head te zien in de Brusselse AB op donderdag 28 januari 1999, om 20.30 uur. De première vindt plaats tijdens De Nachten in de Singel op 22 januari.


De Morgen
27-11-1998
Dirk Steenhaut

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...