BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Dead Man Ray groet Bobbejaan Schoepen

11/02/1999

Rockers die zich op de film storten is in de Antwerpse scène al helemaal ingeburgerd. Zita Swoon, Lionell Horowitz & His Combo en vandaag Dead Man Ray. Deze bende rond zanger-gitarist Daan Stuyven en gitarist Rudy Trouvé is op tournee met At the Drop of a Head, een film van Bobbejaan Schoepen, die ze voorziet van een live score.

Uit de film Café zonder Bier -- de Engelstalige versie heet At the Drop of a Head -- uit 1962 blijkt dat Bobbejaan Schoepen niet te beroerd was om te experimenteren in zijn merkwaardige carrière. Schoepens missie en het scenario zijn letterlijk far-out: de film is enerzijds te populair-simplistisch om serieus te nemen en anderzijds te weird om louter volksvermaak te zijn.

Maar er is meer: de Engelstalige versie toont een allegaartje van Antwerpse acteurs -- je zal onder anderen Yvonne Lex, Nand Buyl en Denise De Weerdt herkennen, dat geregeld uitpakt met zijn tongval. Je kan de film daarom ook bekijken als een parodie op de hedendaagse Antwerpse scène. De film biedt ook inzicht in de etappes die een ambitieus artiest toen moest afleggen om roem en erkenning te bereiken.

Tegenover deze profetische parel uit de Belgische filmgeschiedenis stelde Dead Man Ray zich een dubbele opdracht: enerzijds de originele en soms sublieme soundtrack versterken en anderzijds het dubbelzinnige karakter van de film nog verder opentrekken door er een stoorzender op los te laten. Geniet van wat ze ervan gebakken hebben.

Dead Man Ray begeleidt At the Drop of a Head, zaterdag 13 februari om 20.30 u., stadsschouwburg Brugge. Inl.: 050-33.20.14. Ook zaterdag 27 februari, ontmoetingscentrum De Neerbeek, Bissegem.

Het Nieuwsblad
11/2/1999

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...