BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Een figuur als Bobbejaan Schoepen moet alleen al uit pure nostalgie worden gekoesterd.

17/03/2001

Een figuur als Bobbejaan Schoepen moet alleen al uit pure nostalgie worden gekoesterd.


B.B. bij Bobbejaanland. Nee, geen Big Brother in het pretpark. Wel Blauw Bloed. Volgende maand komt voor het eerst in de meer dan vijftigjarige geschiedenis van het land van de jodelende cowboy koninklijk bloed over de vloer. Natuurlijk komt prinses Astrid niet in de eerste plaats voor Bobbejaan, en wel voor de grote verdienste van het voetvolk bij het Rode Kruis. Maar toch gunnen we Bobbejaan Schoepen dit moment van glorie.

Bobbejaan Schoepen is een van die koppige werkers die in de naoorlogse periode in de Kempen op een eigenzinnige manier een economisch mirakel hebben verwezenlijkt. Illustere Kempenaars die begonnen met twee keer niks en een paar decennia later een imperium met internationale faam leidden. Denk maar aan figuren als Raf Van Gorp van Ravago, Jef Olieslaegers van de Bankunie, Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica en Louis Hendrickx van Henrad en later Henco. Een lijstje persoonlijkheden waarin nog wel wat Kempense figuren passen.

Stuk voor stuk mensen met persoonlijkheid. Doorduwers. Zakenmensen met een soort oerinstinct. Ze lijken een uitstervend ras. De tijd dat één man met twee handen een zaak opbouwde, lijkt voorbij. In deze eeuw zijn grote ondernemers meestal verbonden met holdings, anonieme aandeelhouders, belangengroepen en strategische of internationale allianties. Het kan waarschijnlijk moeilijk anders. Maar het maakt het leven veel moeilijker.

Vroeger kon je naar dé baas stappen. Bij conflicten had de vijand tenminste een gezicht. Nu - en dat ondervindt het personeel van Janssen Pharmaceutica aan den lijve - praat je met mensen die ook alleen maar uitvoeren wat op een ander en ongrijpbaar niveau werd bedisseld.

Een figuur als Bobbejaan Schoepen moet daarom alleen al uit pure nostalgie worden gekoesterd. Zoals iedere cowboy had Schoepen evenveel vrienden als vijanden. Maar dat de adellijke squaw uit Brussel hem bezoekt, zal niemand hem misgunnen.

Gazet van Antwerpen
17-03-2001
BART TIMPERMAN

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...