BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Geen adeltitel voor Bobbejaan Schoepen

16/07/2005

Alles welbeschouwd

Marcel van Nieuwenborgh
De Standaard
16-07-2005

DE organisatoren van de Grote Ontsporing mogen van geluk spreken. Je zal maar op het idee komen om de 11-juliviering in het teken te stellen van water en zee. Van Aquarius tot Aquafin. En dat allemaal, zo wist Lucas Van den Eynde de tv-kijkers te vertellen, ,,omdat Engeland het voorzitterschap van Europa waarneemt. ,,Londres n'est plus que le faubourg de Bruges perdu en mer zong eertijds Jacques Brel, onze eerste, spontane en onbezoldigde stadsdichter. Veertien dagen geleden dreigde dat letterlijk het geval te worden toen de hemelse sluiswachter met een mini-tsunami een groot deel van West-Vlaanderen blank zette. Het heeft niet veel gescheeld of het waren in Vlaanderen weer allemaal ,,weiden als wiegende zeeën. Ze zouden daar schoon gestaan hebben op de Brusselse Grote Markt met hun zeethema, terwijl de kijkers thuis met hun voeten in het water zaten.

Gelukkig was op de feestavond de hemel weer opgeklaard, en daalde een milde julinacht neer over de hoofdstad. Op het podium dit keer ook geen tremolo's over kaakslagen en dreigende scheidingen. De grieventrommel was opgeborgen en vervangen door hier en daar een paar bongo's.

Onze 11 juli heeft zich nog nooit zo dicht tegen de quatorze juillet aangeschurkt als dit jaar, met de warme, uitnodigende klanken van wel honderd accordeons. Frederik Sioen gebruikte zelfs iets wat op een rood colablikje leek om muziek te maken. De Gentse singer-songwriter verraste vriend en vijand met zijn zanggedrag. Ik zag de leiders en leidsters van het Vlaams Belang, die traditiegetrouw thuis in Dirndl en Lederhose voor hun televisietoestel zitten, al verontwaardigd opspringen, roepende of onze jongens daarom in 1302 moesten sterven: om Sioen, zwaar onder de aspirines, op de Brusselse Grote Markt over ,,little fish, big fish te horen zingen?

De meisjes van Laïs waren dan weer een verademing. ,,Schietspoele sjerrebekke, spoelza! Djikkedjakke, kerrekollekens, klitsklets!'' En vervolgens Dana Winner met ,,De oude man en de zee'', zeer vrij naar Ernest Hemingway, waarbij zelfs de meest verstokte niet-roker naar zijn aansteker zou grijpen. Ridder Tura hield dan weer geen oog droog met ,,Heimwee naar huis'' en Bobbejaan Schoepen maakte een sterke indruk met ,,Zie ik de lichtjes van de Schelde, een beklemmend lied over het Deurganckdok waaraan vele jaren ook 's nachts is gewerkt.

Schoepen was geweldig. Eddy Wally en La Esterella, ween van spijt en werp uw kroon, ja uw hele kunstgebit naar Bobbejaan! Tachtig is prachtig. De strijdkreet van Kathleen Van Brempt (hoewel die oorspronkelijk op haar eigen ideale maten sloeg) begint school te maken.

VANAF volgend seizoen spelen Paula Semer en Nand Buyl mee in de familiesoap Thuis. Eindelijk zullen de kijkers van deze serie ook eens mensen van hun eigen leeftijd op het scherm zien. Iemand als Buyl zou trouwens in Engeland al lang al ,,Sir zijn geworden. Wat jammer dat de kroon hier zo terughoudend is in het verlenen van adellijke gunsten in de wereld van de Schone Kunsten. Een man als Bobbejaan moest men toch tot ridder slaan. Als er een is die zijn sporen heeft verdiend, dan is het toch onze eerst-aanwezende Vlaamse cowboy. Ooit Arthur Blanckaert al eens op een paard zien zitten? En aan zijn teksten te horen heeft hij ook nooit een hoefslag van Pegasus gekregen.

Vanwaar die plotselinge reserves bij de Consultatieve Raad voor de Adel? Heeft hen iets mishaagd in het VTM-programma De kasteelkeuken, waarbij het toch alleen maar de bedoeling was om, tijdens een eenvoudig maal, de ophaalbrug tussen oude en nieuwe edellieden neer te laten? Zijn er daar gewonden gevallen bij het eten met mes en vork?

We zullen er wel nooit achterkomen, want bij het blauw bloed is men over de interne keuken nog minder mededeelzaam dan bij de blauwen van de VLD.

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...