BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

'Histories', over Bobbejaan Schoepen (Canvas)

04/01/2001


Nog niet zo lang geleden kreeg Bobbejaan Schoepen tijdens de 'Eregalerij van het Vlaamse lied' een trofee voor zijn hele carrière. 'Histories' zoemt vanavond in op de vaandeldrager van de Vlaamse pretparkindustrie, die midden jaren zestig God en klein Pierke aan het jodelen bracht. Vooral het geslepen zakeninstinct en de maniakale gedrevenheid van Schoepen komen hierin aan bod.

Entertainer bezit vooral veel zakelijk instinct

Als zoon van een hoefsmid schopte Bob Schoepen (75) het tegen alle verwachtingen in tot de verpersoonlijking van de golden sixties. Schoepen lanceerde zijn grenzeloze succes aan de zijde van die andere Boomse stand-up-comedian, Kees Brug. «Wij speelden samen gitaar in de oorlog en animeerden de soldaten met Zuid-Afrikaanse liedjes,» herinnert Kees zich nog. «Ik ben later op een lager tempo gaan draaien, ook al drong Bobbejaan erop aan om verder te doen. In '46 zijn wij uit elkaar gegaan. Zonder ruzie, laat dat duidelijk zijn.»

Brug schrijft de gloriejaren van zijn vroegere compaan toe aan diens onnavolgbare werkdrift. Kees: «Alles wat Bob aanraakte, was goed voor goud. De man kon dan ook alles. Als gevolg van de Engelse lessen die wij samen volgden, kon hij ook in andere talen het volk entertainen. Hij werkte de klok rond. Ieder moment van de dag was hij bezig zijn zaak te promoten.»

Kees Brug bleef ook na de split actief in businessland. De ironie van het lot bepaalde dat hij in die periode figuurlijke klappen kreeg van zijn boezemvriend. «Ik nam platen op met sketches, maar behaalde niet half het succes van Schoepen,» weet Kees nog. «Dat was niet moeilijk, het was één en al Bobbejaan Schoepen dat de klok sloeg. Overal waar je kwam zag je Schoepen of hoorde je de mensen over hem praten. Toen hij zijn eigen circustent kocht, was het hek helemaal van de dam.»

Ziek

De laatste jaren kampt de Kempense jodelkeizer met een mindere gezondheid. Door een hoge graad van darmkanker kruiste Schoepen opnieuw het levenspad van Brug. «Wij hebben nog wekelijks contact,» zegt Kees. «Net als ik heeft ook Bobbejaan kanker. Dat heeft ons opnieuw naar elkaar doen toegroeien. Maar één ding hebben we nog altjd gemeen: we zijn vechters. Wees gerust, we laten ons door die ziekte niet helemaal gaan. Van ons zijn ze nog lang niet af.»

En dat klopt, want Bobbejaan blijft werken zolang hij kan. Vroeger heerste hij over zijn pretpark als een keizer, waarbij zijn tochten met zijn grote witte sleeën legendarisch waren. Vanuit zijn auto, met die eeuwige cowboyhoed op zijn hoofd, zag hij dat het goed was. «Dat is allemaal voorbij,» zegt hij. «Ook optreden doe ik niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat ik gewoon zit te wachten op mijn dood.»

Bobbejaan haalt als grote voorbeeld altijd Tommy Cooper aan. «Hij stierf terwijl hij zijn laatste grap vertelde. De mensen dachten dat het bij de show hoorde, maar de komiek was wel dood.»

En zolang Schoepen blijft leven, zal Bobbejaanland zeker niet verkocht worden. Daarmee werd een tijdje gedreigd, omdat de familie niet akkoord was met de houding van de overheid. «Hier komen bijna één miljoen mensen per jaar. En wij mogen vermakelijkheidstaksen betalen. We lezen dan dat de provincie goed met ons kan samenwerken. Uiteraard, wij betalen er ook een dure prijs voor. In België subsidiëren ze verlieslatende ondernemingen. Een bedrijf dat goed wordt gerund, moet nergens op rekenen.» Zoon Jacky was voorstander van het van de hand doen van het park, maar dat zou iets te drastisch zijn voor de grote baas. Per slot van rekening is het zijn levenswerk.

'Histories', over Bobbejaan Schoepen, Canvas, 20.55 uur.

Het Belang van Limburg
04-01-2001

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...