BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Ik blijf hier tot mijn dood (Gazet van Antwerpen)

12/05/2004

LICHTAART - Het pretpark Bobbejaanland in Lichtaart (Kasterlee) wordt verkocht aan de Spaanse groep Parques Reunidos. Dat bevestigde de familie Schoepen dinsdag. De verkoop is op enkele vergunningen na afgerond. "In het park wijzigt er niets, noch in het aandeel van de familie, noch in het personeelsbestand", drukt Bobbejaan Schoepen iedereen op het hart.

Bobbejaan Schoepen relativeert overname pretpark door Spaanse groep

Bobbejaanland is na 44 jaar verkocht aan een Spaanse eigenaar van themaparken, clanvader Bobbejaan Schoepen moet enkel nog de definitieve handtekening onder het contract zetten. Over de reden van de verkoop blijft hij nuchter. "Er is een tijd van komen en gaan. Het is normaal dat er andere mensen in het park komen. Ik word er zondag 79, ik kan dat niet blijven doen tot ik 107 ben."

Zoon Jacky Schoepen, na een ruzie blijkbaar terug actief in het park, stelt dat het een publiek geheim was dat het pretpark te koop stond. "We wachtten gewoon tot er een degelijk bod kwam en dat is nu gebeurd. Ik vind het knap dat mijn vader op deze manier zijn park van de hand doet, maar het gebeurt zeker wel met pijn in het hart."

Bobbejaan benadrukt dat de overname niets aan het pretpark verandert. "Mijn kinderen blijven in het park aan de slag, Jacky blijft aan het hoofd staan. Er komen twee nieuwe eigenaars bij, dat is al. Zelf woon ik hier en ik blijf hier tot ik sterf. Op termijn zullen er wellicht wel zaken veranderen. Maar het zou dom zijn om de naam Bobbejaanland te wijzigen. We hebben grote naambekendheid in Europa."

De Schoepens ontkennen dat de recente onenigheid binnen de familie, waarna Jacky het park tijdelijk verliet, aan de basis van de verkoop ligt. "Die onderhandelingen met de overnemer liepen al veel langer. Er is in ons gezin niet meer of minder ruzie dan in eender ander gezin. Af en toe moet ik mijn kinderen temperen. Zij willen soms een toren van 150 meter, terwijl ik vind dat 80 meter ruim volstaat", zegt Bobbejaan.

Personeel

In het Lichtaartse familiepark werken in het hoogseizoen zo'n 400 mensen. Dat blijft ook na de overname zo. Kris Clymans van ACV Voeding en Diensten verklaart dat het sociaal overleg in Bobbejaanland sinds een tweetal jaar vlot verloopt. "Het was ooit anders. Maar ik heb er vertrouwen in dat die verstandhouding en het overleg ook in de toekomst optimaal zullen blijven", zegt de vakbondssecretaris.


Bezoekers reageren verdeeld op overname

LICHTAART - Bij Theme Park Vision, een vereniging van Vlaamse pretparkfanaten, werd dinsdag druk gespeculeerd over de toekomst van Bobbejaanland. De meningen van de liefhebbers over de overname liepen sterk uiteen.

Theme Park Vision (TPV) is een internationale vereniging van geregelde bezoekers van pretparken, die ook een Vlaamse tak heeft. Dinsdagochtend al liepen op de website de eerste reacties op het overnamenieuws bij Bobbejaanland binnen. Die bulkten aanvankelijk van de vraagtekens. Eens de verkoop vaststond, kwamen de pro's en contra's.

"Onverwacht, maar positief", merkte een fan op. "Een groep kan veel makkelijker overleven en een park uitbouwen dan een familiebedrijf. De overname kan het park alleen maar ten goede komen."

Zo denkt ook Steven Van Loock, tot voor kort bestuurslid van TPV, erover. "Ik had het gerucht ook al eerder horen waaien. Ik vind het positief in het huidige concurrentiële landschap van pretparken. Ik zie de toekomst voor Bobbejaanland hoopvol tegemoet."

Niet iedereen schat de gevolgen van de overname even rooskleurig in. Een aantal TPV-leden betreurt nadrukkelijk het verdwijnen van het laatste familiebedrijf in de sector. "Zeer jammer. Bobbejaanland had iets wat andere parken misten: een familiale sfeer. Helaas zal hier veel van verloren gaan", vreest een geregelde bezoeker.

Anderen vrezen dat de Schoepens het onder een ander bewind zelf niet lang volhouden. "Ik denk dat het voor Jacky en co ook beter is de boel voor bekeken te houden. Want anders raken ze zelf gefrustreerd door de beperkingen en door de traagheid van de Spanjaarden."

Gazet verrast Spaanse eigenaars

ANTWERPEN - Met de primeur over de overname van Bobbejaanland zorgde Gazet van Antwerpen dinsdag ook buiten de grenzen voor deining. Bij de nieuwe eigenaars van het pretpark, Parques Reunidos in Madrid, stond de telefoon roodgloeiend.

Met een mooi vertaald vragenlijstje meldde onze redactie zich aan bij de communicatiedienst van de Spaanse eigenaars van Bobbejaanland. Ons vragenlijstje bleek vergeefse moeite. "Wij zijn vandaag overstelpt met telefoons over de overname", klonk het in Madrid.

"We zijn verrast door deze wending. Voorlopig kunnen we niet veel zeggen. We werken aan een officiële mededeling." Die was er bij het ter perse gaan nog niet.


Hans OTTEN
Gazet van Antwerpen © 12 mei 2004


Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...