BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

«Ik verwacht komende week weer een vracht van de familie Schoepen»

07/12/1994

Genkse kerstvrouw geeft fakkel over aan haar zoon


GENK.- Het is dit jaar de laatste keer dat Ramona Loisen, beter gekend als Volle Maan, zich zal inzetten voor haar toch wel uitzonderlijke kerstacties. 25 jaar lang heeft ze met hulp van de Genkse indianengroep Wanka Tanka en vooral van Bobbejaan Schoepen kerstpakketjes bezorgd aan eenzame mensen. Volle Maan is van plan haar ervaringen in die 25 jaar neer te schrijven in een boek.

Chris Nelis
«Wij hebben in al die jaren niets anders willen doen dan vriendschap en liefde brengen. Meer moet je er niet achter zoeken. Wij zijn maar gewone mensen.» In al die jaren heeft Volle Maan een heuse vriendenkring opgebouwd over heel Vlaanderen die haar voorziet van kerstgeschenken. Eén van de opvallendste vrienden die haar door de jaren heen steeds is blijven steunen is Bobbejaan Schoepen. «Ik verwacht komende week weer een vracht van de familie Schoepen. Het is toch prachtig telkens die solidariteit te zien. Twee weken geleden kregen we van een speelgoedfabrikant nog een hele vrachtwagen met speelgoed, dat intussen reeds is verdeeld.» Volle Maan benadrukt dat ze niet direct de financieel minder bedeelden wil steunen maar veeleer de mensen die nood hebben aan warmte en liefde. «Ik ga bij de mensen niet in hun geldbeugel kijken.»

Boek

Op haar 64-jarige leeftijd vindt Volle Maan dat het tijd is dat iemand anders de fakkel overneemt. «De officiële overdracht vindt tijdens het Paasfeest plaats. Wij willen absoluut dat de Genkse kapelaan Philip Dickmans er bij is. Momenteel zit hij nog in Italië, maar hij zal tegen die tijd terug zijn. Vanaf dan zal mijn zoon Ludo de taak op zich nemen. Hij heeft, net zoals zijn broer, altijd al keihard meegewerkt aan de bedeling van de kerstpakketjes.» Volle Maan denkt er aan haar ervaringen in de 25 jaar als kerstvrouw te bundelen in een boek. «Ik heb in die jaren ook enkele vijanden gemaakt die vinden dat ik mij niet met deze bedelingen moet bezighouden, maar ik heb vooral een hele boel vrienden bijgekregen. Daarom ga ik enkel de positieve dingen aanhalen en de negatieve achterwege laten.» Onder die vrienden horen vooral de Spasbinken die hen door de jaren heen op allerlei wijzen steunden. «Zo heeft Paul Vanormelingen de taak van mijn man overgenomen om kerstbroden te bakken. Commandeur Danny Vandersmissen is beschermheer van de kunstmappen van mijn man. Er zit heel wat hart bij die Spasbinken,» aldus nog Volle Maan.

C.N.
Het Belang van Limburg
07-12-1994

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...