BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Jodelende cowboy fluit zeemedley te Brussel

20/07/2005

'Toen ik jong was, leefden er een miljard mensen op onze aardbol.
Tegenwoordig zijn het er zes miljard. Dat betekent dus zes keer zoveel ambras'


Hoewel hij al tachtig is, het naar hem vernoemde pretpark vorig jaar verkocht werd en hij niet langer de wereld rondreist om zijn liedjes te zingen, is Bobbejaan Schoepen niet van plan om zijn oude dag in ledigheid te slijten. Volgend jaar staat hij op de planken van de AB en deze maand begint hij met de opname van een nieuwe cd, waaraan onder anderen Daan Stuyven zijn medewerking verleent. Vanavond sluit hij in Brussel het Feest van de Vlaamse Gemeenschap af.

Brussel

Hoewel het muzieklandschap tegenwoordig iets te snel evolueert naar zijn smaak, probeert Bobbejaan toch op de hoogte te blijven: "België barst van het muzikale talent. Met name de jonge garde, Daan Stuyven bijvoorbeeld, kan me bekoren. En dat Spaanse meisje (hij bedoelt Belle Perez, JN). En in het buitenland Bruce Springsteen natuurlijk."

Sinds eind jaren negentig, toen bij Schoepen darmkanker werd vastgesteld (waarvan hij inmiddels genezen is), doet hij het wat rustiger aan. Toch gaf hij begin dit jaar vier optredens voor Saint Amour. Dit najaar verschijnt een verzamel-cd, met hits en enkele minder bekende nummers. Volgende lente treedt Bobbejaan op in de AB, waar zijn kinderen een muzikale hommage aan hun vader organiseren. Deze maand begint hij aan de opname van een nieuwe cd, met onder meer een duet met Daan Stuyven, frontman van Dead Man Ray. En vanavond kunt u Bobbejaan aan het werk zien in Brussel, waar hij met zijn 'Lichtjes van de Schelde' het Feest van de Vlaamse Gemeenschap afsluit.

Zenuwachtig is Bobbejaan niet echt voor dat optreden op de Grote Markt. Hij heeft in zijn carrière dan ook met grote namen opgetreden: Josephine Baker, Jacques Brel, Toots Tielemans, Catharina Valente... "Toen ik ooit met Baker in Keulen optrad, was ze nerveuzer dan ik", herinnert Schoepen zich.

Ook aanslagen in Londen en oorlog in Irak brengen hem niet van zijn stuk. Met de nuchterheid van een man die de jaren van verstand heeft bereikt, merkt hij op: "Toen ik jong was, leefden er een miljard mensen op onze aardbol. Tegenwoordig zijn het er zes miljard. Dat betekent dus zes keer zoveel ambras."

Modest Schoepen werd op 16 mei 1925 geboren in Boom. Zijn vader, een hoefsmid, kreeg een nierkwaal toen Modest nog een tiener was. Net als voor de vijf andere kinderen zat er voor hem niets anders op dan tijdens de schoolvakanties in de smidse aan de blaasbalg te trekken. Muziek zat in zijn genen. Zijn grootvader speelde bugel, zijn moeder zong graag en op zijn twaalfde schuimde hij met zijn zus de Boomse cafés af met liedjes. "We zongen 'Kaatje en Pietje' en droegen gedichtjes voor", herinnert Bobbejaan zich. "We kregen vijf frank van de klanten en gaven het geld aan ons moeder. We hadden het niet breed, maar miserie kweekt karakter. Nu besef ik dat die moeilijke periode heeft bijgedragen tot het doorzettingsvermogen waarmee ik mijn carrière heb uitgebouwd.

"Een wonderkind was ik niet", geeft hij toe. "Het enige vak waarin ik uitblonk, is in geen enkel schoolprogramma te vinden: fluiten. Zingen heb ik in Antwerpen geleerd bij Achiel Van Beveren, een uitmuntend zangleraar die onder de indruk was van mijn hoge kopstem."

Aangemoedigd door zijn zangleraar koos Bobbejaan tijdens de oorlog voor een muzikale carrière. In 1943 stond hij in de Ancienne Belgique, in Antwerpen. Hij zong er het Zuid-Afrikaanse 'Mamma, ik wil een man he'. De nazi's arresteerden hem prompt vanwege de zinsnede 'Een Duitse man wil ik niet, want Schweinefleisch lust ik niet'. "De Duitse veldgendarmes sloegen me in elkaar en hielden me drie maanden in de cel", vertelt hij.

In 1947 ontmoette hij manager Jaak Kluger. De samenwerking bleek erg vruchtbaar. Toen Modest Schoepen het Zuid-Afrikaanse kinderliedje 'Bobbejaan, klim die berg' hoorde, had hij zijn artiestennaam gevonden. Met 'De jodelende fluiter' scoorde hij zijn eerste hit. Zijn internationale doorbraak begon in de jaren vijftig. Hij kocht het paard van Zorro uit de oude tv-reeksen, waarmee hij door heel Vlaanderen publiciteit maakte voor zijn op de country van de zingende cowboy Roy Rodgers geïnspireerde shows. Zijn repertoire was opvallend breed: volkse deuntjes zoals 'Duivenkot', maar ook ernstige nummers zoals 'Ik heb me dikwijls afgevraagd', waarmee Richard Antony in Frankrijk een grote hit scoorde. Dankzij nostalgische liedjes zoals evergreen 'Zie ik de lichtjes van de Schelde' groeide hij uit tot een van Vlaanderens populairste artiesten. Van 'Grijze haren' werden inmiddels meer dan drie miljoen platen verkocht.

In de jaren zestig stond hij in de Grand Ole Opry in Nashville, in New York nam hij twee platen op voor RCA. En in Duitsland scoorde hij eind jaren vijftig een grote hit met de Duitstalige versie van 'Café zonder bier', van de Australische countryzanger Slim Dusty. Aan dat nummer werd in 1962 de Vlaamse film De Ordonnans opgehangen, waarin Bobbejaan een hoofdrol vertolkte. Daan Stuyven en Rudy Trouvé haalden die in 1999 van onder het stof, en brachten de soundtrack voor uitverkochte zalen ten gehore.

Bobbejaanland, een moerassig domein in Lichtaart dat de zanger eind jaren vijftig had gekocht, groeide in de jaren zeventig uit tot een van Europa's populairste pretparken. Het bedrijf ging op termijn ten koste van Bobbejaans muzikale carrière. In de lente van vorig jaar verkocht Bobbejaan zijn levenswerk, maar over de toekomst maakt hij zich niet al te veel zorgen: "Van geld lig ik niet wakker. Ook een rijk man kan maar drie keer per dag eten. Zelfs voor tuinieren ben ik al te oud. Dat laat ik liever aan mijn tuinier over. Die moet ook zijne kost verdienen, niet waar?"


Meer info: www.bobbejaan.be. Bobbejaan staat vanavond op de Grote Markt in Brussel voor de zeemedley van de Gulden Ontsporing, www.opbrussel.be.

Van onze medewerker

Joeri Naânaï
De Morgen


Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...