BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

«Lance Armstrong heeft gezegd: liever vijftig zware bergritten achter elkaar dan één chemokuur. En hij heeft gelijk.»

12/08/2000

«De ene week stond ik nog op te treden in Het Swingpaleis, de week daarna, zakte ik bijna door mijn benen.»«Lance Armstrong heeft gezegd: liever vijftig zware bergritten achter elkaar dan één chemokuur. En hij heeft gelijk.»

Bobbejaan Schoepen (75) overwint slopende darmkanker

«Ik ben helemaal terug»

KASTERLEE - Begin dit jaar leek hij ten dode opgeschreven en vandaag gaat het hem beter af dan iedereen ooit voor mogelijk hield. En zijn slopende darmkanker, die is weg. Amper een paar maanden na de chemotherapie, die hem het leven van zijn zwartste kant liet zien, is Bobbejaan Schoepen (75) helemaal terug van weggeweest. «Ik ben er dicht bij geweest», zegt hij. «En het was verschrikkelijk. Maar nu? Nu zijn we terug. Helemaal terug. En nog lang niet van plan ooit weg te gaan.»

Sabine VERMEIREN

Het jaar is nog maar goed halfweg, maar laat Bobbejaan Schoepen één jaar noemen dat hem zijn hele leven zal bijblijven, en de kans is groot dat het het jaar 2000 zal zijn. Een jaar dat hij inging, hopende dat hij er de laatste dag nog van zou meemaken. Een bewogen jaar. Het dramatische verhaal, dat weliswaar een happy end kent, begint voor Bobbejaan Schoepen in oktober 1999, wanneer hij geteisterd wordt door hevige rugpijnen en steken in de maagstreek. Dokters onderzoeken hem tot op de laatste centimeter, maar vinden niets. Tot één van hen zich verder op de darmen gaat concentreren en ontdekt dat Bobbejaan aan darmkanker leidt. Vanaf dan gaat het razendsnel.

Aftakelen

«Ik ben beginnen aftakelen dat het nog maar nauwelijks om aan te zien was», zegt Bobbejaan. «De ene week stond ik nog op te treden bij Felice, in Het Swingpaleis, de week daarna, op mijn eigen podium in Bobbejaanland, zakte ik bijna door mijn benen. Ik wilde nog wel, maar kón niet meer. Was op. Doodop. En wist: als dit zo verder gaat, dan zing ik het hier niet lang meer uit.»

Armstrong

In november wordt Bobbejaan dan opgenomen in het OCMW-ziekenhuis in Turnhout, maar de chemotherapie, die hij daar krijgt, valt hem bijzonder zwaar en lijkt hem alleen maar zieker te maken. «Moeilijk om er woorden voor te vinden», zegt Bobbejaan. «Verschrikkelijk komt nog het dichtst in de buurt. En slopend. Heel slopend.» Terecht maakt Bobbejaan dan de vergelijking met Lance Armstrong, die het ooit perfect wist uit te drukken. «Lance heeft ooit gezegd: liever vijftig zware bergritten achter elkaar dan één chemokuur. En hij heeft gelijk. Want een chemotherapie? Dat is iets wat je zelfs je grootste vijand niet aan wil doen. Een hel is het.» Eenmaal thuis, begin dit jaar, is Bobbejaan nog steeds niet de oude. Wel integendeel. Want in het park, in Bobbejaanland, zijn levenswerk, daar komt hij ondanks de drukke werkzaamheden die er dan aan de gang zijn, nog maar heel af en toe. «Ik was te zwak om wát dan ook te doen», zegt Bobbejaan. «Een hoopje ellende. Dat was ik. En vallen. Altijd maar vallen. Zeker vijftien keer ben ik tegen de grond gegaan. Soms zonder veel erg. Soms met zware verwondingen tot gevolg.»

Bevrijding

Het herstel gaat moeizaam. Beetje bij beetje wordt Bobbejaan almaar sterker, en lijkt hij steeds meer terug de oude te worden. Begin juli komt dan plots dat ene, bevrijdende woord, waarop hij op dat ogenblik al meer dan een half jaar op heeft zitten wachten. «Genezen». En de artsen zijn het met elkaar eens. Bobbejaan Schoepen is genezen. Heeft de darmkanker overwonnen. Het minst verrast reageert eigenaardig genoeg Bobbejaan zélf. «'t Is allemaal maar een kwestie van willen», zegt hij. «Want als je maar graag genoeg wil genezen, dan denk ik dat het ook kán. En ik héb het gekund. Want ik heb het gewild. En heb het zelfs gewéten. Geweten dat ik ooit terug zou genezen.»

Druk

Alsof hij nooit ziek is geweest, en alsof het nooit anders is geweest, is Bobbejaan inmiddels terug dé man in Bobbejaanland, ontvangt hij er weer de gasten en is altijd met iets bezig. «Druk. Druk. Druk», zegt Bobbejaan, terwijl hij ons trots mee naar de parking neemt om aan te tonen hoeveel duizenden Duitsers er in zijn park zitten. «En ja, ik geniet ervan. Ik kan weer alles. Ik kan weer werken. Ik kan weer optreden. Weer zingen. En onder de mensen komen. Want ja, ik ben gezond.»

Bobbejaan is weer elke dag druk in de weer in Bobbejaanland. Peter Vanderveken Bobbejaan: «Ik heb altijd geweten dat ik zou genezen». Peter Vanderveken

Het Laatste Nieuws
12-08-2000

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...