BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Lichtjes van de Schelde– Eregalerij 2005

19/11/2006

‘Lichtjes van de Schelde'
Tekst: Anton Beuving
Arrangement: Jan Stevens
Zang en muziek: Bobbejaan Schoepen


‘Lichtjes van de Schelde' van Bobbejaan Schoepen (81) is vrijdag 10 november vereeuwigd in de Eregalerij. Dit is een jaarlijks evenement dat uitgaat van Radio 2 waar Vlaamse artiesten geëerd worden voor hun muzikale verdiensten. Elk jaar wordt er een artiest bekroond voor zijn muzikale carrière: een “Lifetime achievement Award”, zeg maar. Zeven jaar geleden kwamen Bobbejaan Schoepen en La Esterella deze eer toe tijdens de allereerste editie. Dit jaar was Paul Michiels de centrale gast.

Ieder jaar reikt men ook een prijs uit voor beste lied uit de Vlaamse muziekgeschiedenis. In de categorie voor 1970 ging de trofee naar “Lichtjes van de Schelde”, een Vlaamse klassieker waar jong en oud wel iets van kan van meezingen. Het lied dateert uit 1952. De jaren ’50 waren dan ook de glorietijd van Bobbejaan Schoepen: een periode van naoorlogs optimisme waarin mensen even geen behoefte hadden aan zwaarmoedigheid of ideologisch geïnspireerde liederen.
De muziek is door hem geschreven op tekst van de inmiddels overleden Anton Beuving. Die kwam toen geregeld op bezoek. Op een zekere dag had hij de tekst van Lichtjes van de Schelde bij zich. Bob nam zijn gitaar en terwijl hij de tekst las, tokkelde hij de melodie. Schoonheid zit vaak in de eenvoud: in nog geen vijf minuten tijd was het liedje klaar. Enkele maanden later trok hij naar de Decca studio’s om het daar op vraag van zijn manager Jacques Kluger in te zingen. Lichtjes van de Schelde groeide meteen uit tot een grote Vlaamse hit. Het werd in de loop der jaren ook talloze keren gecoverd, onder meer door Louis Neefs. Het lied was nochtans ook een tijdlang het vergeten pareltje in Vlaanderen. In 1992 zongen Hans De Booij en Wannes Van de Velde het nogmaals de Belgische hitlijsten in en zopas heeft ook Wiill Tura het lied gecoverd.

De laatste jaren krijgt Lichtjes van de Schelde weer de volle aandacht. Die is voor een groot deel terug te brengen tot februari 2005. Toen bracht Bobbejaan Schoepen geheel onverwachts enkele korte optredens op het literaire festival Saint-Amour. Met enige aarzeling ging hij in op het voorstel van Firmin Michiels (manager van Laïs, die jarenlang bij Virgin België de carrière van Arno en Axelle Red begeleidde). Hij was aanvankelijk niet erg happig op het voorstel: net genezen verklaard van darmkanker en al vijf jaar niet meer op de planken gestaan. “Terug optreden?”, zei hij me, “Je kan even goed de vraag stellen aan Rik Van Looy om nog eens een etappe van de Tour de France over te doen.”.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: tijdens het optreden herleefde hij zichtbaar en maakte hij indruk met een akkoestische versie van Lichtjes van de Schelde en Je me suis souvent demandé. Zelfs in die mate dat het niet bleef bij een eenmalig concert. Er volgden nog drie extra optredens: in de Vooruit in Gent, de AB in Brussel, en de Stadsschouwburg van Leuven.

Op 11 juli 2005 verzorgde hij op de Grote Markt in Brussel met het lied de finale van De Gulden Ontsporing. Voor Bobbejaan Schoepen, net 80 geworden, was dit een aangrijpend moment: tijdens de repetities werd hij even overmand door emoties. Brussel was tien jaar lang zijn thuishaven tijdens Europese mammoettournees. Op een steenworp afstand (de Ancienne Belgique) speelde Jacques Brel ooit een week lang in zijn voorprogramma. Meer dan vier decennia lang stond hij niet op een Brussels podium. Veertig jaar lang domineerde de zakenman de artiest in zijn Bobbejaanland. Nu, na de verkoop van zijn levenswerk in 2004, vindt hij zich terug in zijn eerste liefde: de muziek. Een liefde die eigenlijk nooit echt is weg geweest.

Tijdens de Eregalerij van november 2005 werd Lichtjes van de Schelde genomineerd in de categorie voor 1970, samen met Daydream van de Wallace Collection en De troubadours van Miel Cools. De trofee ging toen naar Daydream, maar het was Bobbejaan Schoepen die, zichzelf begeleidend op mondharmonica, aan de haal ging met een staande ovatie van het publiek. Een jaar later is Lichtjes van de Schelde, samen met Papa van Stef Bos, dan toch opgenomen in de Eregalerij. Bobbejaan Schoepen kon zelf niet aanwezig zijn: de gevolgen van een recente operatie bleken nog te zeer voelbaar om hier aan deel te nemen. Ook de 0110-concerten in Antwerpen moest hij noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Bobbejaan werd tijdens de Eregalerij vervangen door Daan, die er een ingetogen en waardige versie neerzette. De keuze voor deze artiest ligt meer voor de hand dan sommigen vermoeden: Daan trok in 1999 met zijn cultrock-band Dead Man Ray met de film De Ordonnans door België en Nederland: een absurdistische komedie uit 1962 waarin Bobbejaan Schoepen de hoofdrol speelde. Meteen ook een ode aan de (soms miskende) artistieke veelzijdigheid die hem typeert. De hippe rockartiest is al vele jaren een oprechte bewonderaar. In een interview zei hij enkele jaren geleden: “Bobbejaan kent de kunst om iemand licht verpakt de kern van de zaak mee te geven. Ik ben de ajuin nog niet tegengekomen die me even hard doet blijten als Lichtjes van de Schelde.”.

Misschien nog een laatste merkwaardige vasstelling. Tijdens het staatsbezoek van de Nederlandse koningin Beatrix aan Brussel werd Lichtjes van de Schelde geselecteerd vanuit de Belgische delegatie. Dit zou enkele jaren geleden ondenkbaar zijn geweest. Is deze evergreen in enkele jaren tijd een soort Vlaams volkslied aan het uitgroeien?

Tom Schoepen
(zoon en biograaf van Bobbejaan Schoepen)
http://bobbejaanschoepen.beBobbejaan Schoepen onderscheidingen en nominaties

Ridder in de kroonorde (1968); Officier van Leopold 2 (1995); Grote Prijs van de Vlaamse Grammofoonplaat (1955); Diplôme d’honneur de Chevalier uitgereikt door de Académie Nationale Artistique Littéraire et Scientifique voor het lied “Je me suis souvent demandé” (1965), waarmee Richard Anthony een grote hit scoorde; Onderscheiding voor 100.000 verkochte platen van het lied “Grijze haren” in Nederland (1964); 2 medailles van Sabam (1993 en 1995); Platina onderscheiding voor 30 jaar Vlaamse hits (1978); 25 gouden en 2 platina platen; Ereplaats in de Eregalerij (2000); Lichtjes van de Schelde (Eregalerij 2006).

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...