BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Niet zo erg als café zonder bier (Het Volk)

12/05/2004

Bobbejaan Schoepen (78) blijft vrolijk na verkoop van zijn familiepark aan Spaanse groep

"Dat mijn familiepark Bobbejaanland is verkocht, vind ik nog niet zo erg als een café zonder bier. Ik drink graag een half glaasje Leffe, weet je", zegt de jodelende cowboy Bobbejaan Schoepen (78).

"Eigenlijk verandert er niet veel. Ik blijf in het park wonen. De overname is de beste oplossing. Moesten mijn vrouw Josee en ik ons uit de naad werken tot we erbij neer zouden vallen?"

De verkoop van zijn pretpark in het Kempense Lichtaart haalde Bobbejaan niet uit zijn lood. De stichter toerde gisteren opgewekt door zijn familiepark. Toen de camera's op hem waren gericht, begon hij spontaan te jodelen. In een moeite zong hij een strofe uit zijn hit 'k Zie zoe gere m'n duivenkot.

Bobbejaanland is verkocht. Dat moet pijn doen?

Bobbejaan Schoepen: "Ik ben mijn levenswerk kwijt, maar Jezus stierf op zijn 33. Ik word er zondag 79. Toen ik in 1959 Bobbejaanland stichtte, was hier niets. Twee jaar later ging het park open. Niets is eeuwig. Misschien trekken ze binnen vijftig jaar wel een autobaan dwars door het park."

Door Bobbejaanland van de hand te doen, trek je aan de jackpot. Koos je bewust voor het grote geld?

"Wat kan mij geld schelen? Ik eet drie keer per dag en ik strijk auteursrechten op. Wonen in een dikke villa zegt me niets. Als ik naar de zee ga, verkies ik de trein boven mijn auto. Zolang ik gezond ben, blijf ik toertjes maken in het park en naar de mensen zwaaien. Of ik ga profiteren? Op het strand gaan liggen, zegt me niks. De zon is veel te warm."

Heeft de ruzie met je zoon Jacky de verkoop bespoedigd?

"Dat heeft er geen fluit mee te maken. Er zijn al twee jaar plannen om het park van de hand te doen. Het was wachten op een goed bod. Her en der hoorde ik dat Jacky met slaande deuren uit het park was vertrokken. Ik heb hier niet een deur horen dichtklappen. Zoals in de beste huishoudens hadden we af en toe een meningsverschil. Soms moeten de kinderen luisteren. Als zij een toren van 150 meter willen bouwen en ik vind dat 80 meter hoog genoeg is, dan is mijn wil wet. Ik ben trots dat mijn kinderen Jacky, Peggy, Bob en Myriam aan boord blijven bij de nieuwe groep. Ik heb drie zonen en twee dochters. Niet een van hen is aan de drank of aan de drugs. Wat wil een vader nog meer?"

Is de jodelende cowboy de Spaanse taal al machtig?

"Ik spreek zeven talen. Ik zing zelfs in het Zweeds, ook al versta ik er geen letter van. Ik spreek voldoende Spaans om me uit de slag te trekken. De nieuwe bazen hebben me niet zomaar opzij geschoven. Ik heb op mijn strepen gestaan. Heel wat museumstukken blijven mijn eigendom."

De naam 'Bobbejaanland' blijft behouden.

"Het zou idioot zijn die te veranderen. De helft van de Duitsers en 95 procent van de Nederlanders kent Bobbejaanland. Als ze de bordjes van Bobbejaanland zouden overschilderen, dan zou mijn hart bloeden. Samen met mijn vrouw heb ik 43 jaar voor dit park geknockt. Ik ga de geschiedenis in. Als de mensen over vijftig jaar over Bobbejaanland spreken, dan zeggen ze: Het was die zanger, die cowboy, die het park heeft gesticht. Ik heb hem nog zien optreden."

Staat ook je vrouw achter de overname?

"Josee vindt het allemaal goed. Na al die jaren zijn we met elkaar vergroeid. Ze loopt de hele dag van hot naar her. Voor haar zal het wennen zijn om de touwtjes los te laten. Ik ga zelden met haar in discussie. Ze praat me ondersteboven."

Je opende Bobbejaanland in 1961. Wat was het absoluut hoogtepunt?

"Ik trad dolgraag op. In mijn topjaren gaf ik zes shows per dag. Ik kroop dan 's avonds naar huis. Vroeger werkte ik als smid. Dat was ook hard labeur, maar niets is vermoeiender dan een uur jodelen. 't Leek hier bij momenten wel het Songfestival. Spijtig genoeg moest ik enkele jaren terug stoppen met de optredens, maar een mens kan niet blijven zingen tot zijn negentigste."

Het Volk ©

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...