BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

OPINIE - Bobbejaan Schoepen over de strengere normen voor pretparken - «Bezoeker moet zelf ook verantwoord handelen»

04/08/2000

Het nieuwe KB rond veiligheid in pretparken en speelpleinen komt eraan tegen december 2000. Vanaf dan zouden geamputeerde kindervingers en hersenschuddingen tot het verleden moeten behoren. «Wij zijn klaar, maar ik kan me voorstellen dat kleinere parken, pleinen en tuintjes financieel in de problemen komen,» zegt Bobbejaan Schoepen, eigenaar van Bobbejaanland.

- Hoe vaak vallen er zwaargewonden in jouw sector?

«Vorig jaar had ik de eerste keer prijs na 40 jaar. Eric Van Steen, een 45-jarige gehandicapte man, werd toen door een bootje van de wildwaterbaan meegesleurd. Een fout van de begeleider. Jammer genoeg overleed de man. We hebben een morele schadevergoeding betaald. Toch gebeuren er relatief gesproken weinig zware ongevallen.»

- Studies wijzen op mogelijk nefaste gevolgen van de steeds snellere attracties. Het moet steeds sneller en groter.

«Al onze attracties zijn getest en nog eens getest. Pictogramman wijzen mensen met gezondheidproblemen erop dat ze bij bepaalde attracties uit hun doppen moeten kijken. Onder andere bezoekers met hart- en ademhalingsproblemen. Maar de mensen zijn roekelozer geworden, ze willen veel meer dan vroeger: maximale opwinding en maximale beveiliging. De knop op nul, zonder zich af te vragen of ze wel geschikt zijn voor een bepaalde attractie. Een dubieuze houding.»

«Bezoekers zijn ook lastiger. De tijd dat ik er de politie moet bijhalen, is niet veraf.»

- Hoe duur worden de nieuwe veiligheidsnormen?

«In Bobbejaanland wordt dat geen probleem. Ik ben altijd heel streng voor mezelf geweest. Op sommige vlakken zijn de veiligheidsnormen hier nog strenger dan die van minister Aelvoet. Ik ben wel bang dat de kleine parkjes maar ook speeltuintjes en dierentuintjes moeilijke tijden zullen tegemoet gaan. Sommigen zullen hun deuren moeten sluiten. Ook in onze sector overleeft de sterkste.»

- Toch zijn ongelukken soms onvermijdelijk, klopt Murphy op de poort.

«Waar mensen en machines samenkomen, gebeuren er ongelukken. Wat kan je er aan doen als bijvoorbeeld plots de stroom uitvalt, de watertoevoer stopt en iemand net op dat moment in een bootje op een kolkende watermassa zit. Ik heb eenmaal een panne gehad. Het kostte me de recette van een dag. Sindsdien heb ik vijf cabines laten installeren die in geval van nood kunnen inspringen.»

«Wat kan je doen als iemand een zwak hart heeft. Zoiets is niet onze verantwoordelijkheid. De bezoeker moet ook zijn verantwoordelijkheid opnemen.»

P.D.
Foto: H.V.G.

----------------
© 2000 Concentra
Publicatie: Het Belang van Limburg
Auteur: Peter Dupont

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...