BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Pop Bobbejaan Schoepen (recensie De Standaard)

20/05/2008

POP BOBBEJAAN SCHOEPEN

'Bobbejaan'. PiaS
Beoordeling: ***/* (3/4)

De comebackplaat van Bobbejaan Schoepen, zopas 83 geworden, opent ontroerend met enkele levensvragen van een oude man. In 'Je me suis souvent demandé' prevelt de zanger traag en hees, maar perfect verstaanbaar en heel gemeend de vragen waarop hij nog geen antwoord heeft gevonden. Axelle Red staat hem daarbij liefjes terzijde. Je hoort meteen dat hier een muzikale visie achter zit. Daan, Lars Van Bambost, Fritz Sundermann en anderen schilderen met een 'country noir'-palet dat hier uitstekend past.

De plaat bevat een aantal evergreens, zoals 'De lichtjes van de Schelde', versierd met klokjes en een naakte mondharmonica. Schoepen, die erg ziek geweest is, klinkt getekend, maar net daardoor krijgt deze song een haast spirituele dimensie. Je moet meteen denken aan Sam Phillips' versie van 'California dreaming', die hij opnam kort voor zijn afscheid.

Behalve klassiekers horen we ook minder bekend materiaal en zelfs onuitgegeven liedjes. Country domineert de plaat, zoals in 'Ik geloof', waarin Schoepen de luisteraar aanspoort de zaken in eigen hand te nemen. 'La novia' is veeleer een levenslied.

Bobbejaan zingt afwisselend in het Nederlands en het Frans, fluit ook innemend in 'On a carousel', en bezingt zijn kanker en het ouder worden in 'Verankerd'. 'De glorie is onbelangrijk', besluit hij. Mooie plaat. (vpb)

Downloadtips: 'Je me suis souvent demandé' en 'Ik geloof'

© 2008 Corelio
Publicatie: De Standaard Online
Publicatiedatum: 20 mei 2008POP TOP 10

1.(3)Martha Wainwright "I know you're married but I've got feelings too"

2.(-)Santogold "Santogold"

3.(1)Elvis Costello "Momofuku"

4.(6)Estelle "Shine"

5.(2)Last Shadow Puppets "The age of understatement"

6.(-)Death Cab For Cutie "Narrow stairs"

7.(7)Bon Iver "For Emma"

8.(5)Nicole Atkins "Neptune City"

9.(-)Bobbejaan Schoepen "Bobbejaan"

10.(4)dEUS "Vantage Point"


Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...