BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

"Raymond van het Groenewoud is de grootste"

20/12/2001

ANTWERPEN - De Strangers, Adamo, Bobbejaan Schoepen, Jacques Brel en Raymond van het Groenewoud zijn de enige Belgen in De Nederlandstalige cover top-100, een boekje van Vic Van de Reijt. De Nederlander, behalve voltijds uitgever ook biograaf van de Willem Elsschot, schikte zijn meest geliefde 45-toerenvinyl in aflopende volgorde. Daaruit de Belgen op een rij.

Vic van de Reijt zet vijf Belgen in zijn boekje ?De Nederlandstalige cover top-100?De Strangers bouwden hun carri?re op het omkneden van originelen naar Antwerpse versies. In 1975 moest de George Baker Selection eraan geloven en werd diens Paloma Blanca een ode aan een prijsduif: de Blauwe geschelpte.

Vic: ?Er was geen hit of De Strangers zongen hem in het plat Antwerps. Geen Nederlander die er iets van begrijpt. Aanvankelijk stond ook Schele Vanderlinden - naar Gigi l?Amoroso - erbij, aan wiens schunnige levenswandel de Antwerpse schrijver ooit een vers wijdde.?

(Foto Bob Van Mol)

De originele versie is van Australiër Gordon Parsons. Schoepens Engelse manager suggereerde hem in 1959 dat dit liedje mooi zou staan in zijn repertoire. Schoepen hoorde "A pub with no beer" en was verkocht. Een simpele, herkenbare tekst en een onnozele melodie die blijft hangen. "Meer moet dat niet zijn" zegt Schoepen. Muziek moet zijn zoals de mensen: simpel. Want de simpelste mensen zijn nog het verstandigst

De Kempense cowboy liet het origineel vertalen door Jacques Kluger en Louis Baret en wat later had hij een dikke hit. Zo dik, dat Schoepen de song ook in het Engels en het Duits opnam.Hoe mooi kan het niet zijn, wanneer een anderstalige probeert te zingen in een taal die hem niet helemaal in de mond ligt? Dat bedenk je bij Alleen voor jou van Adamo. De zanger liet zijn liedje Amour Perdu in 1963 vertalen door Jan van Schalkwijk.

Vic: ?Zo ontroerend om hem zo zuiver mogelijk Nederlands proberen te horen zingen. Toen ik twaalf was, was Adamo heel populair in Nederland. Tegenwoordig is hij erg populair in Japan.?

Brel zong slechts acht liedjes in het Nederlands. Mijn vlakke land (1963) - een herdichting van Ernst van Altena van Brels Le plat pays - bezingt Vlaanderen zoals Brel het zag. Laat me niet alleen, ook vertaald door Van Altena, werd in 1965 opgenomen.

Vic: ?Brel is goed vertegenwoordigd in mijn boekje. Zie ook bij Liesbeth List die zijn Amsterdam zingt, dat eigenlijk over Antwerpen gaat. Hij kwam met Anvers een lettergreep te kort..?Meestal houdt Raymond van het Groenewoud zich ver van covers, maar soms kan hij het niet laten. Hallelujah, ze is van mij ging hij halen bij Ray Charles, Een beetje tederheid bij Otis Redding en in 1980 Je veux de l?amour bij de Franse Canadees Robert Charlebois, met tekst van Rejean Ducharme.

Vic: ?Raymond is de grootste nog levende zanger. Bijna al zijn teksten en melodie?n zijn origineel en als hij al een keer covert, weet hij ze perfect in te passen in zijn repertoire. Hij heeft het nummer vrij getrouw vertaald en maakt er een hommage van. Natuurlijk zijn de plaatsen Aalst, Peutie, Zwevezele en Genoelselderen leuker dan Longucil, ? Vaudreuil, Repentigny, Lavaltrie. Geen wonder dat ik hem op twee zet. In de Vlaamse top-100 waaraan ik intussen begonnen ben, zou hij wel eens op ??n kunnen eindigen.?

Gratis vijf exemplaren

Gazet van Antwerpen geeft vijf exemplaren weg van De Nederlandstalige cover top-100 van Vic van de Reijt (Nijgh & Van Ditmar, 827 frank, 20,50 euro). Gele briefkaart naar: Gazet van Antwerpen-Vic, Postbus 75, 2050 Antwerpen.

Martine Cuyt
Stef Vanwoensel
20-12-2001
Gazet van Antwerpen

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...