BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Speedy Bob kan nog fluiten

05/08/1998

Hij draagt nog steeds zijn cowboyhoed en zijn laarzen, tokkelt nog graag op zijn gitaar en bespeelt nog vrolijk zijn mondharmonica. De leeftijd schijnt geen vat te hebben op Bobbejaan Schoepen, al heeft hij de dagelijkse leiding over zijn familiepretpark wel overgedragen aan de volgende generatie. Bijval geniet hij ook nog steeds, al vragen steeds meer jongeren zich toch af wat die gekke, oude man komt doen in een pretpark waar zij alleszins een leuke daguitstap aan overhouden.

Bobbejaan Schoepen, de jodelende fluiter, die in de jaren vijftig bekendheid verwierf met zijn cowboyschlagers, bouwde in 1961 met zijn vrouw Josée een theaterzaaltje in Lichtaart, in de Antwerpse Kempen. Het zaaltje werd een zaal. Er kwamen speeltuigen voor de kinderen en ook die werden steeds groter en uitgebreider. Vandaag is het familiepark 35 ha groot en ontvangt het jaarlijks zo'n 900.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan Bobbejaanland in de zomermaanden is het grote aantal ,,personeelsleden''. Veelal jobstudenten natuurlijk. Hun alomtegenwoordigheid zorgt er voor dat keurig en snel parkeren geen probleem is, dat het park er kraaknet bij ligt, dat aan alle tuigen en attracties voldoende begeleidend personeel is. Inzake veiligheid en properheid mogen ze van ons aan Bobbejaanland gerust een paar awards toekennen.

Behalve de kleurrijke en mooi verzorgde bloemen- en plantendecoratie, valt bij het binnentreden van het park ook de zware commerciële impact op. Snoepwinkel, souvernirwinkel, restaurant, selfservicezaak, snackbars: ze dingen meteen naar de hand van de bezoeker. Naar het toilet gaan kost 10 frank (overal in het park trouwens), terwijl dat in veel andere parken gratis is. De prijzen in het restaurant vallen mee, de kwaliteit van spijs en drank eveneens. Echt gezellig is het niet, maar de prioriteit van de eetgasten is natuurlijk er zo kort mogelijk te blijven.

Want het is bijna twee uur en dé show gaat beginnen. Die show heeft een paar keer per dag plaats en is volgens de mensen van Bobbejaanland een must. Dat is ook zo voor wie de meester zelf nog eens aan het werk wil zien en horen. Bobbejaan Schoepen (wist u dat zijn voornaam eigenlijk Modest is?) is 73 maar krijgt in de show die een goed half uur duurt nog steeds de handen op elkaar. Meestal van de oudere bezoekers die zich Mijn bomma kocht een olifant nog herinneren. Maar de stem van Bobbejaan is nog steeds intact en hij houdt er flink de vaart in. Voor en na zijn optreden onderhoudt de zangdansgroep The Groovies het publiek, dat aan lange tafels zit die dwars staan tegenover het podium. Er is ook een jongleeract met twee artiesten uit Moskou. Het drukst in de weer zijn echter de kelners (m/v), want de show is wel gratis (reserveren wordt aanbevolen), maar de bezoeker wordt flink aangepord om te consumeren. Jammer voor kindervriend Bobbejaan, maar hier willen we snel naar buiten.

Speedy Het park biedt een leuke mix van mega-attracties en kleinere ontspanningsmogelijkheden. De grootste kick, zo dachten wij op voorhand, is nog steeds te vinden in de Looping waar je wel degelijk een keer ,,overkop'' gaat. Gemeten aan de publieke belangstelling en aan onze eigen maagkrampen biedt de allernieuwste attractie in Bobbejaanland echter een grotere kick. Die attractie heet Speedy Bob (leuk bedacht) en is nog maar pas in gebruik. In deze achtbaan zit je in een karretje van vier personen dat aan een redelijke snelheid scherpe bochten neemt, hels naar beneden duikt en over bulten raast alsof ze er niet waren. Aan de afwerking van de enorm grote spoorbaan is te merken dat er nog enige decoratie aan te pas zal komen, maar de gebruikers vinden het allemaal een flinke aanwinst voor het park.

Andere leuke mega-spullen zijn de Water glide (iets té natte waterboomstamglijbaan naar mijn smaak), de Wervelwind (een snelle achtbaan maar zonder ,,overkop''), de Air race (een spannend luchtreisje aan een spoorbaan bovenaan), de El Paso Special (iedere deelnemer krijgt een pistool) en de Indiana River (ook daar kom je niet droog uit).

Andere attracties verlopen aan een veel lagere snelheid. De Sky Pedalo bijvoorbeeld of het Reuzenrad of de Monorail, het treintje dat het hele park doorkruist.

Kinderen Ondertussen erg klassiek in een pretpark maar nog altijd druk bezocht: de Zwiercarrousel, de Mississippi boot en de Santa Maria of schommelboot. De Condor, waarbij vliegtuigjes hoog de lucht worden ingetrokken en dan een rondje zwieren, is rijkelijk overroepen.

Ook voor de kleinere kinderen is gezorgd. Er zijn verschillende speeltuigen op hun maat. In de Trapeze tower wordt hun klimtalent op de proef gesteld. In de Big Bang kunnen ze in rubberen bootjes een glijbaan afsuizen. Er zijn trouwens ook nogal wat papa's en mama's die dit graag eens proberen.

Helemaal links in het park, aan het uiteinde van het meer, ligt Kinderland. Dat is voor velen hét toevluchtsoord wanneer er een regenbui losbarst. Maar ook op andere momenten kunnen peuters, kleuters en jonge kinderen er hun ogen uitkijken. Er staan draaimolens, glijbanen-met-strozak en andere kermistoestanden. Ze kunnen zich laten schminken (bijbetalen!) en er zijn optredens van Papa Chico en co.

Bobbejaanland is kleiner dan Walibi en dan is de eerste indruk dat je in Lichtaart relatief meer betaalt. Zeker als je onderweg veel wil snoepen en dikwijls moet plassen.

De geslaagde combinatie van diverse soorten attracties maakt deze daguitstap echter goed. De nette wandelpaden, de prachtig verzorgde bloemen, de extra inspanningen voor de veiligheid, de vriendelijkheid en voorkomendheid van het personeel zorgen voor een surplus.

Toch nog één constructief bedoelde tip voor de organisatie: het in- en uitstappen bij de Monorail gebeurt vanop hetzelfde perron. Dat leidt, ongedisciplineerd als we zijn, constant tot duwen, wringen en ellebogenwerk. Als je de reizigers aan één kant laat binnenkomen en aan de andere kant laat uitstappen, heb je al die miserie niet. In is in en uit is uit. Dat is een gulden regel in pretparkland.


Het Nieuwsblad
05-08-1998


Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...