BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Vakbondsactie verstoort feestelijke opening - Bobbejaanland heeft ook kinder-paradijs

16/06/1996

Vakbondsactie verstoort feestelijke opening - Bobbejaanland heeft ook kinder-paradijs

LICHTAART - Bobbejaanland in Lichtaart, vlakbij Herentals, heeft er een 51e attractie bij. Met Kinderland richt het attractiepark zich tot een belangrijke groep bezoekers die vaak worden vergeten in pretparken, namelijk de allerkleinsten. Kinderland is een indoor-kinderparadijs van ruim 7.000 vierkante meter.

De feestelijke opening werd verstoord door een actie van de vakbond ACV. Bobbejaan Schoepen zelf kwam onderhandelen en nodigde de vakbond uit voor een gesprek.

Kinderland had gisteren plechtig geopend moeten worden door de eerste minister, maar die werd op het matje geroepen in het parlement. Daarom stuurde hij mevrouw Dehaene.

Het idee voor Kinderland komt van Bobbejaan himself. «Kinderland richt zich tot diegene die nog al eens vergeten worden in attractieparken,» zei zijn zoon Bob junior gisteren, «de allerkleintjes. We hopen dat zij deze attractie een hart en een ziel zullen geven.»

Kinderland heeft in ieder geval wat een kinderhart verlangt. Architecten Karel en Filip Bogaert ontwierpen het mini-land en een reeks van Nederlandse, Vlaamse bedrijven en de Limburgse firma Van Gompel uit Houthalen realiseerden het. Kinderland houdt het simpel met veel kleurige draaimolens, poppen, een theatertje, nep-snoepgoed en een speciale kinderbar waar je uiteraard alleen frisdrank kan krijgen. Er zijn draaimolens met luchtballonnen en muziekinstrumenten en, belangrijk voor de ouders, er zijn vrolijke zitbankjes waar u even kan uitblazen. Kinderland is kortom een paradijsje met een prijskaartje van bijna 300 miljoen frank.

Geen pret-park ?

Als we de ACV-delegatie aan de poort moeten geloven, is dat wel even anders voor de mensen die werken in het pretpark. Volgens de vakbondsmensen zouden de werknemers zelf niet «durven protesteren tegen de onwaardige behandeling.»

«Er is hier zelfs een boetesysteem. Als je het licht laat branden, moet je een geldsom betalen,» zegt Kris Vanautgaerden. «En er wordt zelfs winst gemaakt op personeelsvoorzieningen zoals de drankautomaat.»

«Maar het grootste probleem is dat het pretpark is overgestapt van het paritair comité horeca naar het aanvullend paritair comité. Dat heeft vooral zeer nadelige gevolgen voor mensen die hier alleen tijdens het seizoen werken. Door dit nieuwe statuut krijgen ze een lagere werkloosheidsuitkering. Het voordeel voor de directie is dat de lonen veel lager liggen dan in de horeca en dat er onder andere geen eindejaarspremie moet betaald worden.»

Mevrouw Jongen (directie): «Zelfs onze eigen vakbondsmensen waren verbaasd dat de vakbond hier stond. Het gaat om een vete met een vakbondsman die Bobbejaanland wil kapot maken. Al onze restaurants en verkoopsstanden worden verpacht en daardoor zijn ze geen horeca meer. Dat heeft die man ons zeer kwalijk genomen. Toch heeft al ons personeel de verworven horeca-rechten behouden. De wantoestanden die hij hier aanklaagt zijn grove leugens. Ik geef toe dat we hier discipline hanteren, maar we respecteren de wet. Ik begrijp dan ook niet waarom die man ons blijft belasteren.»

MaLu


---------------
© 1996 Concentra
Publicatie: Het Belang van Limburg

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...