BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Van Barman tot Bobbejaan

05/05/2001

VAN BARMAN TOT BOBBEJAAN

Kijk, hier in Nederland hebben we het Nationale Popinstituut en als we het hebben over het ‘in kaart brengen van de Nederlandse popmuziek' komen we al vrij gauw daar terecht. Of ze in België ook zo'n instituut hebben, is mij niet bekend, maar het ultieme Belgische poparchief ís er al, namelijk op internet: Dirk Houbrechts' Belgian Pop & Rock Archives. En tonnen subsidie of niet, zo handig, compact en compleet als deze site zal zo'n instituut waarschijnlijk in geen jaren worden.

Want of het nu gaat om het laatste nieuws uit de wondere wereld van de Belgenpop, om iets dat lijkt op een dEUS-stamboom (om zodoende eindelijk eens overzicht te krijgen over de talloze Antwerpse samenwerkingsverbanden) of om de allereerste hit van Rocco Granata, alles wat u ooit wilde weten over de combinatie Belgen en popmuziek, is -middels enkele drukken op de knop- binnen handbereik. De archieven barsten bijna uit hun voegen van de mogelijkheden. De beschrijvingen, biografieën en geluidsfragmenten(!) van zo'n kleine 250 Belgische acts (die je in elke willekeurige volgorde kunt laten oproepen), vormen slechts het uitgangspunt.

Daarnaast bieden de pagina's namelijk ook volop ruimte aan (we doen even een gooi): recensies, interviews, links (we kwamen zelfs Bobbejaanland tegen!), tijdsbalken, schema's en overzichten, en dat alles op een uiterst overzichtelijke manier. Zó overzichtelijk zelfs, dat Houbrechts in de onvermijdelijke shop, waar je (hoe verrassend) alleen cd's van Belgische makelij kunt bestellen, ook nog aan een prijsvergelijker(!) heeft gedacht. Nee, het kan niet op.

Zijn er dan echt geen minpunten te bedenken? Jawel: de zoekmachine kent hier en daar nog zijn mankementen. Of het moet de bedoeling geweest zijn dat onze zoektocht bruut gestaakt werd door een uiterst spijtige mededeling nog wel: ‘Sorry, no matches were found containing Eddy Wally...'

PETER BIJL
OOR, on May 5th 2001
The Belgian Pop & Rock Archives
ref: http://www.oor.nl/

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...