BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Een volbloed entertainer, dat was de Vlaamse countryzanger en gitarist Bobbejaan Schoepen. Een boek van zijn zoon biedt een overzicht van de pionier die vorig jaar overleed.

Your cowboy is a wow


15 juni 2011 | DE VOLKSKRANT - NEDERLAND |  John Schoorl

Je kon veel van Bobbejaan Schoepen zeggen, maar niet dat hij een slechte kleermaker had. Want het was toch echt Nudie Cohn die hem in die geweldige cowboypakken hees, en die deed dat ook bij Johnny Cash, Hank Williams, John Wayne, Roy Rogers – om er maar eens een paar te noemen. Hij maakte zelfs voor Elvis zijn gouden pak.Je kon zelfs zeggen dat Bobbejaan niet weg was te slaan bij Cohn, in de jaren zestig en zeventig. Want toen Nudie ook auto’s – Pontiac Bonneville’s (‘Nudie Mobiles’) – ging versieren met zilveren dollars, kogels, handgemaakte siergeweren en stierhoorns op de neus, was Bobbejaan er als de kippen bij. Hij kocht er twee.

Hoe dat er allemaal bij elkaar uitzag, dat is dus te zien in Bobbejaan, samengesteld door zijn zoon Tom, en kogelslingerend, hartbrekend, heldhaftig verbluffend uitgegeven door Uitgeverij Kannibaal. Zoals op die ene overtwee pagina’s uitgesmeerde foto van Bobbejaan in al zijn Bobbejaansheid, in een funky geel pak, met paars overhemd, met bijpassende Bolo Tie en hoed, staand op een witte cowboysloep. Je zou hiervan kunnen zeggen: Your cowboy is a wow. En dat is precies wat hem in 1947 via zijn manager werd meegedeeld door majoor Mearker die hem prompt boekte voor een grootse toernee langs kazernes van in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten.Bij geboorte in 1925 heette hij nog Modest Hyppoliet Joanna Schoepen. De naam Bobbejaan ontleende hij aan het Zuid-Afrikaanse liedje Bobbejaan klim die berg. Voor Amerikanen heette hij Bobby John.

Hij was een fluiter, en een jodelaar, en ook wel een jodelende fluiter, maar was vooral een volkszanger, met een voorliefde voor country and western. Hij had smachtende hits met Lichtjes aan de Schelde en Je me suis souvent demandé, en trok de wereld over. In zijn voorprogramma stond Jacques Brel, en samen dronken ze een Martini, ‘het aperitief der vedetten’. Totdat hij een pretpark begon, op een moerassig domein in Lichtaart: Bobbejaanland.

Zoon Tom, moraalfilosoof en de meeste dwarse van zijn vier kinderen, maakte van zijn vader weer de echte Bobbejaan. Hij ging weer zingen, hoogbejaard met hippydippy Belgen, vanaf 2005 tot aan zijn dood in mei 2010. De bij zijn comeback gemaakte zwart-witfoto’s van Stephan Vanfleteren zijn ook in dit boek opgenomen.

Voorts kun je nog zeggen dat er van Bobbejaan ook een luxe editie komt, omhuld met huid van paarden die een prachtig leven hebben gehad. Het kan niet anders zijn dan van een paard dat Bobbejaan heeft gedragen.

John Schoorl

Bobbejaan, Tom Schoepen.
Uitgeverij Kannibaal, Bobbejaan Records.
ISBN 978 90 8162 376 6
€ 49,50

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...