BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Zamu viert een leven lang Bobbejaan (De Morgen)

15/02/2007

Op de uitreiking van de Zamu Awards in de Brusselse AB kreeg Bobbejaan Schoepen (81) de Lifetime Achievement Award voor een carriere die ruim zes decennia omvat. Met Geike Arnaert en Daan zong hij drie van zijn klassiekers.

Door Dirk Steenhaut

Brussel 'Ik ben blij verrast', zei de gelauwerde artiest. 'Zo'n prijs krijg je maar één keer in je leven en ik had nooit gedacht dat ik er nog voor in aanmerking zou komen. Tja, ik ben overal geweest, heb in vijf talen platen uitgebracht, speelde met Django Reinhardt en Stan Brenders en at ooit een broodje met Elvis Presley. Toch niet kwaad, he?'

De meeste mensen kennen hem van populaire liedjes als 'De lichtjes van de Schelde', "café zonder bier' of 'Duivenkot', maar Bobbejaan Schoepen was en is veel meer dan dat. "Hij heeft onvoorstelbaar extreme dingen gedaan", zegt Daan, die met zijn groep Dead Man Ray ooit livemuziek maakte voor Schoepens film At the Drop of a Head. "Hij zong in het Zweeds en IJslands, toerde door Indonesië toen daar een oorlog woedde, proefde van alle mogelijke stijlen en deed alles met appetijt en een bewonderenswaardig optimisme. Mijn favoriete nummer is 'Pompier van Brussel-Zuid'. Ook de documentaire Ufo's boven Geel is fantastisch: Schoepen sponsorde in 1970 een project van een geschifte professor die beweerde dat hij met de medewerking van een technische school in Geel ruimtetuigen zou maken. Noem hem maar een typische vertegenwoordiger van het 'Belgische relativisme'.

"Als muzikant was hij een virtuoos en vakman. Een prima gitarist ook. Zijn entourage moedigde hem aan om populistische dingen te maken, maar eigenlijk had hij alle richtingen uitgekund. Waarom ik voor Zo is er maar één'Lichtjes van de Schelde' heb gecoverd? Ik voelde me aangetrokken tot dat brute en simpele. Ook vermoedde ik dat het nummer, zelfs als ik het helemaal uitkleedde, nog overeind zou blijven."

Muzikant Rudy Trouvï noemt Schoepen een grote meneer. "Een boeiende, beminnelijke man die stamt uit een tijdperk waarin nog een andere opvatting leefde van wat een artiest hoorde te zijn. Die moest niet alleen kunnen zingen, maar ook moppen vertellen en imitaties ten beste geven. Bobbejaan was zo'n allrounder. Ten tijde van Kiss My Jazz kocht ik bij een benzinestation uit nieuwsgierigheid ooit een cassette van hem en ik was aangenaam verrast. Later gaf zijn zoon Tom me een compilatie van zijn instrumentals en dat was pure Morricone. Verbluffend, gewoon. Ik ken niemand die zo koppig en wilskrachtig was als Bobbejaan. Op het toppunt van zijn roem werd hem in zijn hotel in Duitsland een glas water geweigerd. Van de weeromstuit stapte hij uit de muziek en begon hij een pretpark. Voor Bobbejaanland heeft hij ooit nog het paard van Zorro gekocht. En als hij in Scandinavi� ging optreden, leerde hij uit principe zijn grappen en bindteksten in de lokale taal, fonetisch! Hij was ook goed bevriend met Jacques Brel. Hij is echt een stuk vaderlandse muziekgeschiedenis."

Zoals bijna iedereen kende Geike Arnaert van Hooverphonic tot voor kort enkel Bobbejaan Schoepens variëte repertoire. "Maar toen zijn zoon me contacteerde voor een duet en ik ook zijn minder bekend werk ontdekte, was ik erg onder de indruk. Hij was een ontzettend productieve liedjesschrijver. Toen ik Bobbejaan ontmoette, raakte ik ontroerd door zijn energie. Weinigen weten het, maar Bobbejaan is creatief op zowat alle denkbare vlakken."


Cd van Bobbejaan Schoepen met Geike Arnaert en Daan Stuyven op komst

Bobbejaan Schoepen werkt momenteel aan een nieuwe langspeler. Dat heeft zijn zoon Tom aan De Morgen bevestigd. Het is de bedoeling met die plaat de artistieke kanten van Bobbejaan te belichten die het grote publiek veel te weinig kent. Volgens Tom Schoepen valt het project enigszins te vergelijken met de platen die Johnny Cash aan het einde van zijn leven opnam met producer Rick Rubin. De cd, waarop onder meer duetten staan met Daan Stuyven en Geike Arnaert van Hooverphonic, komt uit bij Bobbejaan Records. De release is gepland voor april, maar wordt mogelijk uitgesteld tot november.

De eminence grise wordt op zijn plaat bijgestaan door klassemuzikanten als de gitaristen Fritz Sundermann (ex-Laïs) en Lars Van Bambost (ex-Noordkaap en -Novastar), bassist Sjang Coenen (ex-Admiral Freebee) en drummer Karel De Backer. De opnamen worden begeleid door Dominique Vantomme, die live keyboards speelt bij An Pierlï Firmin Michiels en Tom Schoepen zelf. "Er zullen ook enkele field recordings op de cd staan", aldus Schoepen jr. "Je hoort mijn vader tegelijk fluiten en op zijn gitaar experimenteren. Die tracks zijn nu opgewaardeerd met de hulp van twee muzikanten uit de band van Arno.

"Hij staat voor alles open. Neem nu zijn duet met Geike: dat is echt Tom Waits meets Almodòvar. De laatste maanden sukkelde mijn vader nogal met zijn gezondheid: in december heeft hij nog een hersenbloeding gehad. Maar de muziek heeft een therapeutisch effect op hem. We willen nu compilaties uitbrengen met het minder populistische materiaal uit zijn oeuvre, iets waar zijn vorige platenmaatschappij nooit oog voor heeft gehad." (DS)


2007 Uitgeverij De Morgen NV
Publicatie: De Morgen
Publicatiedatum: 14 februari 2007
Auteur: Dirk Steenhaut

Bobbejaan Schoepen is bij het brede publiek gekend als de oprichter van ‘Bobbejaanland’. Samen met zijn echtgenote Josée bouwde hij het familiepark uit tot een internationale trekpleister. Maar Schoepen was ook muzikant, auteur-componist, zanger...Op 9 juni vindt op het plein aan de Bibliotheek en het Ontmoetingscentrum van Lichtaart de 8ste Bobbejaan Memorial plaats. Dit jaar wordt de Memorial gecombineerd met een inhulding van een kunstwerk ter ere van Bobbejaan. Het programma vindt u...