BOBBEJAAN UPDATES
Musiker, Autor, Komponist, Sänger und Entertainer, Gründer und treibende Kraft hinter Bobbejaanland

Bokrijk pakt uit met een tijdelijke tentoonstelling over muziek uit de sixties. “Sinds de opening van onze permanente expo over de sixties drie jaar geleden kwamen er al 215.000 bezoekers langs. Het gaat dus om een succesvol project”, klinkt het bij de directie.

Janis Joplin
De nieuwe attractie krijgt de naam ‘Muziek in de sixties’. Wie de tijdelijke expo binnenwandelt, ziet al meteen de originele outfit van Janis Joplin in de vitrine hangen, nooit eerder tentoongesteld in België. Ook een gitaar van Jimi Hendrix uit 1960, door hem ondertekend, ligt uitgestald. Het kleinood is verzekerd voor 15.000 euro.

Via onder meer geluidsfragmenten wil men de revolutionaire periode weer tot leven wekken. In het volkscafé Expo speelt een coverband hits uit de gouden jaren en in de hoek staat een jukebox. Tegen de muur hangen platenhoezen van groepen als Frank Zappa en The Beatles. In het café staan ware collectors items, zoals draagbare transistorradio’s en een van de eerste 300 platen die Rocco Granata destijds van ‘Marina’ liet persen. In een bijkamer van het café ligt de focus op festivals. “Jazz Bilzen, de moeder van alle festivals, ontstond 50 jaar geleden”, zegt Ann Van Gele, coördinator van de sixties. “We brengen dat legendarische festival van toen tot bij de bezoekers. Dat doen we door te werken met onder meer geluidsfragmenten en beelden, maar ook met unieke stukken die de jongerencultuur van toen illustreren.”

Attributen
Op de zolder boven Café Expo kan je luisteren naar verhalen over iconen uit de pop- en rockmuziek. “We kleden de verhalen aan met attributen van toen, zoals de alom bekende cowboyhoed van Bobbejaan Schoepen”, zegt Jan Delvaux, de man die de verhalen bij elkaar bracht. Dit aangevuld met flyers van Bobbejaanland uit de jaren '70, platen, partituren, cowboyboots, ontworpen door Nudie Cohn.

Er wordt geschiedenis gebracht, maar op een leuke, interactieve & hedendaagse manier. Zo kan je bvb bij het verlaten van het museum een selfie nemen en posten op de sociale media.
Dit kan, omdat er vanaf nu ook gratis wifi in het openluchtmuseum is.”

www.bokrijk.be