BOBBEJAAN UPDATES
Musician, Author, Composer, Singer and Entertainer, Founder and driving force behind Bobbejaanland

Op 17 mei 2020 was het exact 10 jaar geleden dat Bobbejaan Schoepen overleed. De dag daarvoor vieren zijn kinderen zijn 95ste verjaardag. 
Om leven en werk van Bobbejaan en Josée Schoepen te herdenken, bracht de familie de Bobbejaan Memorial Box uit. 

              

© Herman Selleslaghs

Elke box bestaat uit een boekje en een USB-stick in de vorm van een cowboyhoed. Alles is individueel genummerd en wordt geleverd met een gepersonaliseerde kaart.

Op de USB-stick staan een aftermovie, concerten, interviews, sfeerbeelden van de Bobbejaan Memorial en de videoclip van ‘Je me suis souvent demandé’ uit 1967. Foto’s van de Bobbejaan Memorial en archiefbeelden van de familie Schoepen wisselen elkaar af.

Artiesten Jan De Smet, Guido Belcanto, Barbara Dex, Sandrine, Firmin Michiels, Tony en Karin Decap, Roy Aernouts, Jeff Mast en Femke (kleindochter Bobbejaan) en politici Sven Gatz, Ward Kennes, Mies Meeus en Walter Otten vertellen in de Bobbejaan Memorial Box over vroeger.  
Ze schetsen een beeld van de grapjas, perfectionist, ondernemer, familieman en speler die Bobbejaan altijd gebleven is.





De vijf kinderen Schoepen (v.l.n.r. Peggy, Jack, Myriam, Tom, Bob) delen dierbare herinneringen aan hun ouders. Ze vertellen over mooie momenten samen.
Hun ouders herdenken is voor hen ook hun overleden collega-artiesten eren. In het boekje vernoemen ze bijna 50 artiesten die ooit met hun vader en/of moeder samenwerkten. Ze dragen hen en hun nabestaanden een warm hart toe.







v.l.n.r. staand: Jeanne, Staf, Marie-Thérèse, Modest, Lisette en Kamiel Schoepen zittend: Arthur Schoepen & Marie Van Assel.
Eind 2018 overleed Staf Schoepen, de broer van Bobbejaan die jarenlang mee de tent opbouwde voor het rondreizend circus. 

Staf en Modest (de geboortenaam van Bobbejaan) waren twee handen op een buik.
Deze box is opgedragen aan Gustaaf ‘Stafke’ Schoepen (1931-2018).
















Inhoud boekje en USB-stick Bobbejaan Memorial Box:

  • exclusieve concertopnames Bobbejaan Memorial 2018 in Lichtaart
  • documentaire met interviews
  • duiding bij de kunstwerken op het Bobbejaan Schoepenplein
  • dierbare herinneringen van zijn kinderen en van collega-muzikanten
  • archiefbeelden van de familie Schoepen
  • aftermovie
  • foto’s 
  • diavoorstelling Bobbejaan Memorial 2018
  • videoclip Je me suis souvent demandé uit 1967 

Prijs: 49 euro 

Bestel de box hier

 

Quotes uit de Bobbejaan Memorial Box:

 

Guido Belcanto, zanger en muzikant ‘Ode aan Bobbejaan’ en bewonderaar: 

“Wij speelden vroeger als kind ook cowboy en indiaan, maar Bobbejaan is blijven spelen. Als dat geen verwezenlijking is! Dat is het schoonste wat je als mens kan bereiken: het pure van het kind in jezelf bewaren. En dat deed hij.”

 

Barbara Dex, zangeres ‘Ode aan Bobbejaan’ en bewonderaarster: 

“Bobbejaan is echt een voorbeeld: de emoties in zijn liedjes, zijn muziekstijl, zijn doorzettingsvermogen. Je voelt in zijn muziek hoe hij geniet van zijn publiek.
Als ik zijn liedjes zing, dan kom ik in zijn magie terecht. Heerlijk om me op die manier opgenomen te voelen in het magische Bobbejaanuniversum.”

 

Monia Warnez, Contemporary Art Curator: 

“De kunstwerken van Michaël Aerts en Kelly Schacht gaan in dialoog met elkaar en met het publiek en geven zo de ruimte aan herinnering, dialoog en verbeelding op het Bobbejaan Schoepenplein.”

Tony Decap, orgelbouwer en vriend: 

“Bobbejaan had veel macht, maar hij misbruikte die niet. Hij wilde gewoon zichzelf zijn. Als hij gelijk had, wilde hij ook gelijk krijgen. Machtsmisbruik stond niet in zijn woordenboek. Ik sta nu zelf aan het hoofd van een bedrijf en ik heb van Bobbejaan geleerd hoe je beter met je medewerkers omgaat.”

 

Roy Aernouts, acteur, zanger en muzikant: 

“Het park is in 2004 al verkocht en toch draagt het zijn naam nog. Niks garandeert dat het over 50 jaar nog Bobbejaanland heet. Die liedjes blijven van hem en hopelijk spelen muzikanten ze nog dikwijls op het podium. Sommige van zijn liedjes zijn onsterfelijker dan het park.”

 

Ward Kennes, Burgemeester Kasterlee en Vlaams Volksvertegenwoordiger: 

“De naam van Bobbejaan Schoepen blijft verbonden met onze gemeente dankzij zijn succesvolle familiepark dat hij bouwde. En nu ook omdat wij in het hart van Lichtaart een plein naar hem hebben vernoemd: het Bobbejaan Schoepenplein.

We hebben de herinneringen aan Bobbejaan verankerd in het dorpsbeeld met kunstwerken van Michaël Aerts en Kelly Schacht. In het donker lichten aan de bibliotheek de poëtisch-filosofische woorden ‘Je me suis souvent demandé’ op.

En vier iconen in het gras vatten krachtig samen hoe Bobbejaan Schoepen in onze herinnering verder leeft: zijn cowboyhoed, Bobbejaanland, een tent en een draaimolen. Zo eren we de artiest, de ondernemer, zijn internationale carrière en de man die vele families een mooie tijd heeft bezorgd.”


Walter Otten
, ere-burgemeester Kasterlee: 

“Wanneer ik samen met Bobbejaan door Bobbejaanland reed in zijn gekend wagentje, dan viel het me op hoe hij alles in de gaten hield. Als hij bijvoorbeeld ergens zwerfvuil ontdekte, achtergelaten door argeloze of slordige bezoekers, dan stapte hij ostentatief uit om het vuil zelf in de vuilnisbak te deponeren. Een klein feit, maar het typeerde hem als perfectionist.”

 

Colofon:

Samenstelling, interviews en eindredactie: Elke Vandersypen 

Opname en montage interviews: Bloemkoolproductions 

Opname en montage concerten en aftermovie: De Firma en RTV

Archiefbeheer Bobbejaan Legacy: DesignJunkie

Ontwerp boekje: Elena Reynaert voor Quilombo

Ontwerp en productie Bobbejaanbox: Van Bavel

Mastering muziekopnames: Jeff Mast

Uitgever: Bobbejaan Legacy - Dikberd 34/9a – 2200 Herentals