BOBBEJAAN UPDATES
Musician, Author, Composer, Singer and Entertainer, Founder and driving force behind Bobbejaanland

FOTOMUSEUM Antwerpen brengt met deze overzichtstentoonstelling een eerbetoon aan een van Belgisch beroemdste fotografen: Stephan Vanfleteren (1969). 

Present is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar. 

Heel zijn carrière slingert Vanfleteren tussen actie en stilstaan; tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid. Als jonge fotograaf verkent hij de wereld, hongerig naar actie. Fotograferen doet hij ook in zijn thuisland: alle markante gebeurtenissen tijdens de jaren negentig passeren zijn lens. Rond de millenniumwisseling vertraagt het levensritme van de fotograaf en begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Wat hem drijft is de melancholie van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorwinterd fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden. 

Vanfleteren blijft voor zijn langlopende persoonlijke projecten de wereld rondreizen, maar hij laat deze wereld ook toe in de besloten omgeving van zijn daglichtstudio. Eindeloos veel ontmoetingen en portretten zijn het resultaat. Meer en meer sluipen de verstilling en de dood in zijn werk. Deze thema’s staan centraal in twee nooit eerder getoonde reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie. 

Naast zijn eigen archief, dook Vanfleteren voor Present eveneens in de omvangrijke collectie van het FOMU. In de tentoonstelling presenteert hij een hoogst persoonlijke keuze van fotografisch werk dat hem beïnvloed heeft: van Berenice Abbott tot Walker Evans, van Irving Penn tot Bernd & Hilla Becher. Deze selectie wordt samengebracht met een keuze aan objecten en publicaties die voor de fotograaf betekenisvol zijn. 

De tentoonstelling palmt het volledige museum in en neemt je mee op een fotografische reis doorheen drieëndertig jaar werk van Vanfleteren. Present biedt de gelegenheid om samen met Stephan Vanfleteren terug te kijken op een rijk en intens oeuvre met één constante: de fotograaf is steeds aanwezig, altijd present. 
PRESENT - Stephan Vanfleteren

 • Oeuvre-overzicht van fotograaf Stephan Vanfleteren, met uitgebreide persoonlijke reflecties en verhalen over drie decennia ontmoetingen en fotografie in een nieuw boek,    Nederlandstalig & Engelstalige uitgave. 

• Grootste oeuvre-overzichtsexpo van Belgisch fotograaf Stephan Vanfleteren 

• Première van nieuwste fotoserie CORPUS # 

In zeer persoonlijke teksten reflecteert Vanfleteren over hoe de fotografie als genre en zijn eigen werk de voorbije decennia zijn geëvolueerd. Je krijgt inzage in zijn fascinerende carrière, van bij het begin, wanneer hij hongerig naar actie de wereld rondreist. Ook zijn thuisland fotografeert hij: alle markante gebeurtenissen van de jaren negentig passeren voor zijn lens. Rond de millenniumwisseling begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Wat hem drijft, is de nostalgie van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorwinterde fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden. 

De laatste jaren brengt Vanfleteren de wereld binnen in zijn daglichtstudio. Eindeloos veel ontmoetingen en portretten zijn daarvan het resultaat. In het boek staan twee recente, nog niet eerder gepubliceerde reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie in kleur. 

Dit jaar wordt Stephan Vanfleteren vijftig en dat viert hij met een grote overzichtstentoonstelling in het volledige Antwerpse Fotomuseum (FOMU, van 25 oktober 2019 tot 1 maart 2020) en met deze publicatie. “Ik was daar, ik was present”, aldus de fotograaf, die zichzelf steeds zowel medeplichtige als getuige voelt. 

Present is een indrukwekkend overzicht van Vanfleterens oeuvre en geeft een compleet beeld van hem als fotograaf, als kunstenaar en bovenal als mens, die met empathie, verwondering en nieuwsgierigheid in het leven staat. 

BOEKINFO: 

31 x 24,3 cm – 496 pagina’s – linnen hardcover met zeefdruk – €69 

Nederlandstalige editie – ISBN 978 94 6388 714 4 

Engelstalige editie - ISBN 978 94 6388 715 1 

Bestel dit boek online bij Uitgeverij Hannibal

Bobbejaan Schoepen had een heel speciale band met Boom: hij is er geboren, werd de eerste ereburger van de gemeente en hij trad in 2009 voor de laatste keer op, in de Schouwburg van Boom. 

Het wekelijkse muziekmagazine Moshi op Radio 1 maakte in de lente van 2010 een reportagereeks over drie iconische liedjes van Bobbejaan Schoepen. De aanleiding was de uitgave van de cd-box The World of Bobbejaan. Journalist Elke Vandersypen...