BOBBEJAAN UPDATES

Muzikant, Auteur, Componist, Zanger en Entertainer, Stichter en bezieler van Bobbejaanland

Street artist Smates heeft in de gemeente Boom een muurportret van Bobbejaan Schoepen gemaakt. Het is een realistische muurschildering naar een foto van Johannes Vande Voorde.

Het iconische beeld met de witte Stetson-hoed is het werk van fotograaf Johannes Vande Voorde. Bart Smeets, beter bekend als street artist Smates, maakte de mural – mede dankzij de Vlaio-cultuurpremie. 

De muurschildering vind je tegenover het gemeentehuis, op de zijgevel van een gebouw aan de Antwerpsestraat 27. Het resultaat is verbluffend en roept heel wat positieve reacties op bij de passanten. Het gebouw blijft nog twee à drie jaar staan voor het  afgebroken wordt; alle tijd dus om de schildering te bewonderen.

Eerbetoon aan eerste ereburger

“Met dit portret willen we opnieuw hulde brengen aan Bobbejaan, een van de bekendste Bomenaars die we ooit gekend hebben.”, zeggen burgemeester Jeroen Baert en cultuurschepen Inge De Ridder van Boom. “In 2009 werd hij de eerste ereburger van Boom en zo’n ereburgerschap is wat ons betreft voor altijd. Dat willen we ook duidelijk laten zien in het straatbeeld. We zijn de familie Schoepen ook heel erkentelijk dat we dit mochten doen.” 

De vijf kinderen van Bobbejaan en Josée Schoepen, Tom, Peggy, Jack, Myriam en Bob, zijn blij verrast met het eerbetoon aan hun vader in zijn geboortedorp. 

“Modest Hyppoliet Joanna Schoepen werd 96 jaar geleden geboren in Boom, groeide er op en hij gaf in 2009 zijn laatste optreden in de Schouwburg. 

Het doet ons oprecht plezier dat Bobbejaan, elf jaar na zijn overlijden, in herinnering verder blijft leven bij de Bomenaars. 

We danken uitdrukkelijk Inez Cardinaels voor het idee, de gemeente Boom voor de realisatie, kunstenaar Bart Smeets (Smates) voor zijn ambachtelijke toewijding en Johannes Vande Voorde voor het iconische portret. 

We wensen dat de muurschildering de aanleiding mag zijn voor veel verhalen, wandelingen en ontmoetingen. Dat het Boom mee laat bruisen.”

Street art in Boom

Bobbejaan is de eerste bekende Bomenaar in een reeks muurportretten, zo heeft Loes Van den Heuvel, de actrice die bekend werd als Carmen in FC De Kampioenen, al toegezegd. Smates schildert haar portret in juni 2021. Ook Herbert Flack, tweede ereburger van de gemeente en Roland Van Campenhout staan nog op het verlanglijstje. Aan de Kaai komt binnenkort nog een mural die refereert naar de Hellegathonden van Suske en Wiske.

Street art is trouwens niet nieuw in Boom. Er is de Yellow Brick Road, een street art-route van Niel tot Terhagen. In het centrum zijn enkele kleinere instagrammable werken te zien. De gemeente Boom wil een wandeling aanbieden waarin je al de street art kan bekijken en je bij elk werk wat uitleg krijgt. 

https://www.boom.be

View the embedded image gallery online at:
https://www.bobbejaan.be/muurportret-in-boom#sigProIdcfdf1bf700


TV Plus zendt de Ode aan Bobbejaan uit, live vanuit Lichtaart. Bijna dag op dag twee jaar geleden heerste er een onbezorgde en uitgelaten sfeer op het Bobbejaan Schoepenplein. Honderden enthousiaste fans zongen en dansten toen mee met de liedjes...

Het wekelijkse muziekmagazine Moshi op Radio 1 maakte in de lente van 2010 een reportagereeks over drie iconische liedjes van Bobbejaan Schoepen. De aanleiding was de uitgave van de cd-box The World of Bobbejaan. Journalist Elke Vandersypen...